Bona sintonia i esperit col·laborador entre totes les forces polítiques, a “La Tertúlia Política”

Vilassar Ràdio va emetre ahir dimarts 10 d’octubre la primera edició de “La tertúlia política” de la nova legislatura 2023-2027, amb la participació dels representants polítics de govern i oposició.

Per part del govern, Laura Martínez, alcaldessa, de Junts Estimem Vilassar; per part de l’oposició, Yolanda Laspalas, regidora del PP, Marta Rovira, regidora d’ERC-VdM Futur, Isaac García-Oses, regidor del PSC i Elena López, regidora de Babord.    

L’espai va centrar-se en el balanç dels 100 primers dies de govern i després en les prioritats en l’acció de govern pel que queda d’any i per a l’any 2024

En el torn inicial d’intervenció, tots els representants van assenyalar que cent dies és poc marge de temps ja que hi ha pel mig tant la Festa Major com el període vacacional estival.

Yolanda Laspalas, regidora del PP, va manifestar que hi ha moltes coses a fer ja que hi ha hagut “molts anys de deixadesa”. Va centrar la seva valoració en el servei de neteja i de recollida de residus, i va subratllar que Vilassar de Mar continua estan molt brut,  els contenidors molt plens i va demanar que s’utilitzi aigua i sabó per netejar els carrers.

Marta Rovira, regidora d’ERC-VdM Futur, va fer un balanç positiu d’aquests cent dies. Va explicar que valoren molt positivament el tracte amb els regidors i regidores del govern i amb l’alcaldessa i ha afegit que caldrà veure com funcionarà el gruix de la planificació municipal. També va  realitzar una valoració positiva de la tasca que estan realitzant entre tots els grups polítics per definir entre tots el futur de la Societat Anònima Municipal i va recordar que la SA estarà aviat fora del concurs de creditors. Va valorar bé la tasca realitzada pel conseller delegat de la SA. Va recordar que algunes de les actuacions que s’estan duent a terme procedeixen de la legislatura anterior, com els pressupostos participatius, dels quals va dir que els projectes aprovats implicaran canvis importants en la vida del nostre municipi i la posada en marxa del contracte de neteja, que va negociar, va recordar, amb tota l’oposició. Va afegir que ha de millorar la neteja i també el civisme de la gent. Altres actuacions que va destacar van ser el projecte d’instal·lació de plaques solars als edificis municipals, el curs d’iniciació al voluntariat i el programa de natació adaptada a la Piscina Municipal

Isaac García-Oses, regidor del PSC, va valorar positivament aquests primers cent dies i el tarannà del govern i va afegir que veuen en el govern ganes de treballar i maneres diferents de treballar. Va subratllar que hi ha transparència per part d’alcaldia i del govern a l’hora d’explicar el que es vol fer i que el govern demana la col·laboració de la resta de formacions polítiques. Va afegir que “un acte de transparència podria ser la creació de la junta de portaveus, dotar-la de certa institucionalitat, de traspassar des d’alcaldia els temes que s’estan duent a terme i fer partícips a la resta de regidors i regidores, del dia de l’Ajuntament, més enllà dels plens i de determinades comissions”. Va explicar que en algunes qüestions hi ha hagut poc temps per decidir i que s’han de posar sobre la taula els grans projectes de poble i la seva viabilitat, com l’Ateneu i el nou contracte de residus.

Elena López, regidora de Babord, va valorar positivament tant els cent dies com el tracte que el govern ha donat a l’oposició. Va subratllar la facilitat i accessibilitat que des de l’oposició es té per accedir a tota la informació que demanen i va afegir que aquest tarannà també l’estan notant els ciutadans i les entitats. Com a exemple, va dir que la informació al ciutadà ha millorat molt.López va posar de relleu la feina d’endreça que està portant a terme el govern, tenint en compte, va dir, que de l’actual executiu només dues persones tenen experiència de govern.López va destacar la posada en marxa del nou contracte de recollida d’escombraries i el grup de treball per decidir el futur de la SA municipal i va subratllar que actualment no hi ha tècnica d’habitatge i que això provoca que hi hagi temes d’habitatge aturats. Va afegir que s’ha d’explicar com funcionarà el nou sistema de recollida de residus, les noves ordenances reguladores i en relació a l’Ateneu, va manifestar que faran falta recursos econòmics i personal per posar-lo en marxa.

L’alcaldessa Laura Martínez (Junts Estimem Vilassar) va agrair la valoració de l’oposició destacant que per al govern era important generar una dinàmica on poder treballar plegats. Martínez va subratllar que hi ha hagut un canvi en la manera de treballar, que s’escolta la ciutadania i s’agilitzen processos i respostes, i va posar com a exemple la implantació de la resposta ràpida d’actuació a la via pública. Ha recordat que actualment hi ha un pressupost prorrogat de 2020 i va avançar que el govern està treballant per fer un pressupost per al 2024 partint de zero. Va mostrar el seu desacord amb Yolanda Laspalas en relació al servei de neteja viària i va assenyalar que hi ha hagut una millora en la neteja ja que s’han incorporat cinc persones més. També va subratllar que s’ha fet desbrossament de males herbes, que hi ha voreres noves als carrers Sant Genís i Manuel Roca, i que s’està preparant la Festa Major de Tardor.

Seguidament es va obrir el torn de debat en el qual es va fer balanç, no només dels cent dies de govern, sinó que es van posar sobre la taula les prioritats que cada formació política considera que hi ha pel que fa a la resta de l’any i el pressupost de l’any que ve, que era el segon tema de la Tertúlia.

Yolanda Laspalas va insistir com a prioritat en millorar la neteja dels carrers i va posar com a exemple que hi ha taques de greix en el terra al carrer Manuel Roca, que alguns contenidors estan plens, que alguns contenidors i camions de recollida de residus regalimen i deixen brut el carrer. També va demanar la neteja de grafits als contenidors i papereres.  

Laura Martínez va recordar, en relació als contenidors i camions de recollida de residus, que amb el nou contracte es canviaran. En relació als grafits, Martínez va explicar que no hi ha servei de neteja de grafits “perquè no es dóna  l’abast”. Elena López va mostrar-se partidària d’encetar, des de ja, la campanya de sensibilització del que implicarà el nou sistema de recollida d’escombraries. López va recordar que l’empresa de recollida havia de presentar un projecte de campanya que havia de consensuar amb el govern. Tant Elena López de Babord com Isaac García-Oses van plantejar al govern posar-se ja a treballar entre tots amb les ordenances reguladores i ordenances fiscals. García-Oses va mostrar-se partidari de fer pedagogia sobre la nova manera de tractar l’espai públic.

En relació a què els espais públics es mantinguin nets, Marta Rovira, d’ERC-VdM Futur, va aprofundir en aquesta qüestió del debat destacant que “el govern no ho pot fer tot” i va destacar que totes i cadascuna de les persones de la nostra societat tenen també una responsabilitat. Rovira va dir que hi ha hagut alguns casos que alguns comerços s’han apropiat d’alguns contenidors, perjudicant a altres comerços i els veïns i veïnes, i que això no ha de passar.   

L’alcaldessa Laura Martínez va destacar que s’ha de veure com evoluciona l’ordenança reguladora i la fiscal abans d’iniciar la campanya de sensibilització. Elena López va recordar que la campanya s’ha de fer abans i durant de la implantació del nou sistema. Martínez va mostrar la seva preocupació pels actes vandàlics que es produeixen i va afegir que creu que l’increment de la neteja implicarà que s’embruti menys.Marta Rovira va insistir en què es comuniqui bé a la ciutadania els objectius de la campanya, per fer-la partícip.  Laura Martínez  va explicar que el que li preocupa molt són les persones que no fan cas de la normativa quan llença al contenidor els seus residus.Elena López va destacar que és important que la idea que s’acabi transmetent és que l’espai públic és cosa de tots.

Marta Rovira va manifestar que el tarannà de l’oposició ha canviat molt en aquesta legislatura en relació al tarannà que hi havia en l’anterior legislatura, quan, va dir, hi havia “crítiques molt ferotges”. Laura Martínez va contestar que el govern anterior no donava cap tipus d’explicació a l’oposició i que se’ls entretenia. Isaac García-Oses va dir que veia una pantalla fictícia en les relacions entre govern i oposició i va dir que altres regidors no tenien aquesta percepció.

Laura Martínez va destacar que actualment l’executiu està realitzant la feina d’endreça pressupostària on cada regidor i regidora de cada àrea ha de dir què vol implementar i les prioritats de cada àrea i les prioritats que considera que hi ha. Quan s’acabi aquesta feina, es reunirà tot l’equip de govern per fer l’esborrany.

En relació a l’àrea d’habitatge, l’alcaldessa va avançar que cal que es convoqui la plaça de tècnic/a d’habitatge i va recordar que la persona que realitzava aquesta funció va plegar perquè va finalitzar la seva comissió de serveis.Elena López va insistir en la necessitat que hi hagi tècnic/a d’habitatge per a realitzar les tasques que hi ha pendents en aquesta àrea.

Des de l’oposició es va dir que s’haurà de posar sobre la taula què fer en relació als equipaments: García-Oses es va referir a l’Ateneu i al Casino i Elena López als equipaments esportius.  L’alcaldessa Laura Martínez va manifestar que hi ha mancances d’equipaments esportius i va recordar que hi ha mancança de sòl per fer-hi equipaments.

Marta Rovira va demanar l’inici de la revisió del pla urbanístic i va afegir que no s’ha de deixar perdre la zona agrícola.

En els darrers minuts de la “Tertúlia” es va debatre sobre la situació política actual a l’Estat Espanyol i sobre els pactes i negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol: Yolanda Laspalas es va mostrar en contra dels pactes del PSOE amb les formacions polítiques que defensen l’amnistia; Marta Rovira va subratllar que si s’aprova l’amnistia això significa que els conflictes “tenen cabuda en la política i a través del diàleg”; Isaac García-Oses va dir que “s’han de fe gestos per tornar de nou al diàleg i buscar alternatives que ens poden permetre construir la Catalunya del futur” ; Laura Martínez va manifestar que “els conflictes polítics es resolen de manera política” i Elena López va assenyalar que “si es vol avançar, el govern de l’Estat ha de fer algun gest”.     

Recordeu que podeu tornar a escoltar-la al nostre web vilassarradio.cat, anant a la pestanya “Ràdio a la carta”.