“Bloc, llum i ombra. Escultura mediterrània”, de Francesc Carulla, al Museu Monjo

Del 16 d’abril al 28 de maig el Museu Monjo acull la mostra “Bloc, llum i ombra. Escultura mediterrània”, de l’escultor Francesc Carulla Serra. Nascut l’any 1927, l’escultor va estudiar a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi a Barcelona. Va aprendre escultura al taller del seu pare, que era també escultor.

L’exposició mostra la fidelitat de l’artista a la tradició mediterrània i catalana des del noucentisme cap el segle XX. El seu estil revela una modernitat crítica passada pel cubisme i l’expressionisme que li ha permès integrar qualsevol forma imaginada a l’espai matèric que la conforma.
Francesc Carulla, fill de l’artista, ha explicat que la mostra és un recull de l’obra més personal del seu pare. Es tracta d’obres fetes durant aproximadament quatre dècades, que són els anys més fructífers de la seva trajectòria artística.

Cal destacar que part fonamental de la seva obra és l’art sacre, i s’hi va especialitzar professionalment. Va viure el procés de reconstrucció d’esglésies, altres edificis i monuments danyats o destruïts durant la Guerra Civil Espanyola.
L’artista es va sumar a un important sector de l’Església Catòlica, que va apostar per una modernització de l’arquitectura de temples i obres. N’és un clar exemple la seva aportació de quatre escultures per a les façanes del Temple de la Sagrada Família.

El seu estil té com a punt de partida el noucentisme i va evolucionant al llarg del temps.

Enric Monjo va ser un dels mestres d’en Francesc Carulla, que guarda un gran record de l’escultor vilassarenc.