Bernat Carnota guanya el premi Exporecerca Jove amb un treball sobre hivernacles domèstics automatitzats i autosuficients

T’imagines un hort urbà en el qual només hagis de plantar i collir? Sí ho has llegit bé. Plantar i collir. Això ja és possible gràcies al premiat treball de Recerca de Bernat Carnota. Als seus 18 anys, estudiant de Segon de Batxillerat de l’institut Damià Campeny de Mataró, i amb família a Vilassar de Mar, ha guanyat la prestigiosa Fira Exporecerca Jove. Ara, haurà de defensar, en anglès, el seu hort urbà a la fira universitària més prestigiosa del món que se celebrarà a Atlanta del 7 al 13 de maig.

Agafem Carnota pràcticament fent les maletes. Fent les maletes i preparant, en anglès, la defensa del seu premiat treball. Per fer-nos-ho més fàcil, ens ho fa en català. Un hivernacle domèstic completament automatitzat i autosuficient per a ús personal. La idea és poder plantar al planter i al cap d’un mes i mig poder agafar les hortalisses. Mitjançant una ventilació i uns sensors a l’interior, es pot controlar la humitat i temperatura de l’interior. Hi ha un dipòsit d’aigua per a subministrar el reg.

Des del Damià Campeny, vol fer el salt a la Universitat per estudiar enginyeria electrònica industrial i automatització. Carnota es va plantejar una hipòtesi, a l’hora de començar el seu Treball de Recerca, i els resultats han estat sorprenent. La hipòtesi era la comparació del creixement d’hortalisses a l’interior de l’hivernacle en comparació al creixement en un hort urbà tradicional. Va començar el treball durant les vacances de Nadal. La conclusió que va treure és que el creixement de les hortalisses a l’interior d’un hivernacle és més ràpid i més eficient, ja que es reutilitza l’aigua per la caiguda d’un desguàs.

De moment, les empreses encara no s’han posat en contacte amb ell. Somia, Carnota, enfocar el seu projecte guanyador a un ús privat o, fins i tot, escolar. Ell ens explica la importància de la Fira ExpoRecerca Jove, que s’ha embutxacat i el portarà a Atlanta, Geòrgia, on competirà amb 1.800 treballs de més de 80 països. El bo i millor de l’ambient preuniversitari de tot el planeta.-Hi participen 1.800 treballs d’alumnes d’una vuitantena de països.

 

 

 

 

 

Restarem ben atents a l’evolució d’aquest hort urbà domèstic automatitzant amb accent, amb marca de la casa del Maresme.