Balanç de platges 2023

Més del doble de banderes grogues a les nostres tres platges que en tot l’estiu passat. Aquest és el principal titular del balanç del Servei de Socorrisme que va acabar el passat dilluns, 11 de setembre. Aquest i l’augment de la presència de les sempre molestes meduses a les nostres aigües.

Aquesta temporada ha vingut marcada per l’augment de la presència de la bandera groga; la que ens recomana precaució a l’hora de banyar-nos. Principalment per l’estat de la mar i també per la poca qualitat de l’aigua després dels dies de pluja intensa que hem tingut, bàsicament, a finals d’agost. Les rieres baixen plenes de brutícia i s’aboca directament al mar. Per tant, més del doble de banderes grogues aquest estiu en relació al mateix període de 2022.

Per contra la bandera vermella, la de prohibició total del bany, han baixat, i molt, en relació a l’estiu passat hissant-se, només, dos dies a finals d’agost. La raó? La mala qualitat de l’aigua a conseqüència dels aiguats.

Finalment, i pel que fa a la bandera verda, aquesta ha presidit les nostres platges set de cada 10 dies: nou punts menys, però, amb relació a 2022.

Assenyalar, també, que, i segons el servei de socorrisme, s’ha notat un increment de meduses a les nostres tres platges. Amb més picades a les persones banyistes com a conseqüència immediata. Hi ha hagut presència de meduses 23 dies. S’han vist exemplars de la Rhizostoma Pulmo i de la Pelàgia Noctiluca. Dues espècies, d’altra banda, força habituals.

Un cop hem vist els colors de les banderes, repassem les persones ateses pel Servei de Socorrisme. Enguany han estat 232. 93 més que l’estiu passat. Especialment, s’ha registrat un fort increment d’atencions per picades de meduses. 155 aquest 2023 per 85 de 2022.

Pel que fa al capítol d’assistències greus, s’ha atès una luxació amb derivació a un centre hospitalari i dues més, catalogades com a greus per les persones socorristes, però que es van poder solucionar a peu de platja. Com l’estiu passat, s’ha fet un rescat aquàtic sense, afortunadament, conseqüències posteriors. Es tanca el 2023 sense cap lipotímia ni insolació (l’estiu passat se’n van registrar tres).