Baixa l’atur en 19 municipis, però augmenta en les poblacions de perfil turístic

Atur a Vilassar de MarPer segon any consecutiu, l’atur al Maresme disminueix en el mes de novembre. Segons l’informe fet per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, el nombre de persones que cerquen feina al Maresme ha disminuït lleument i ha repercutit només en el col·lectiu masculí.
El comportament de la comarca ha estat desigual tota vegada que l’atur ha baixat en 19 municipis, entre els quals es troba Vilassar de Mar, però ha augmentat a la resta, especialment en els més turístics. La xifra de persones desocupades al Maresme s’ha reduït de 78 persones respecte al mes anterior.

En total, a la comarca hi ha 33.270 persones inscrites al Servei d’Ocupació com a demandants de feina i la taxa d’atur maresmenca se situa en el 16,96%, més de 2 punts per sobre de la provincial (14,92%) i 1,82 més que la catalana (15,14%). Pel que fa a la nostra localitat hi ha 1.044 aturats, 10 menys que el mes anterior. La taxa d’atur a la població és de l’11’56%. 

Les dades de la comarca indiquen que la disminució de l’atur s’ha concentrat en el col•lectiu masculí que registra 98 desocupats menys i, en canvi, ha augmentat en el femení que ha comptabilitzat 24 demandes més. Les diferències entre sexes s’eixamplen així encara més donat que mentre la taxa d’atur en el col·lectiu masculí és del 14,91%, arriba al 19,25% entre les dones.

L’anàlisi de les dades del mes de novembre per grups d’edat, indica que la disminució de les demandes d’ocupació s’ha concentrat entre els més joves (la franja d’edat dels 16 als 24 anys) i entre els més grans (de 45 a 64 anys), en canvi, ha augmentat entre els ciutadans de 25 a 44 anys. Les taxes d’atur per grups d’edat presenten substancials diferències. La més baixa recau entre les persones de 25 a 34 anys que tenen una taxa del 12,92% i la més elevada és per al grup d’edat dels 55 al 64 anys amb un índex de desocupació del 28,19%.
També és desigual el comportament sectorial. L’atur puja a l’agricultura i els serveis i es redueix a la indústria, la construcció i el col•lectiu SOA (Sense ocupació anterior).

La disminució de l’atur s’ha concentrat en 19 municipis de la comarca, ha augmentat en 10 i a Arenys de Mar no hi ha hagut cap canvi respecte al mes anterior. Els demandants d’ocupació han augmentat a Calella, Malgrat de Mar, Palafolls,Pineda de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Teià i Vilassar de Dalt.
En la comparativa interanual, segons l’informe de l’Observatori de Desenvolupament Local, les dades són positives a tots els municipis maresmencs. A nivell comarcal tenim 3.379 persones aturades menys que fa un any.

Leave a Reply