Babord reclama que el 30% de les promocions d’habitatges siguin per a pisos socials

Vilassar Ràdio, fa, aquests dies, ronda d’entrevistes a les persones cap de llista de les diferents formacions polítiques que es presenten a les municipals del 28 de maig a l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Rigorós ordre de menor a major representació en relació als resultats dels comicis de 2019.

La segona ronda se centra en Urbanisme, Habitatge, Economia, Medi Ambient, Governació, Participació i Comunicació.

Hem parlat avui amb Elena López, alcaldable per Babord.

Hem tractat el primer gran tema de la segona ronda d’entrevistes. Urbanisme. Per a López, Vilassar de Mar ha de ser un poble que tingui cura de l’entorn i més, recalca, en plena emergència climàtica. Per a Babord, diu López, no només ens quedem en què els carrers han d’estar més nets i més bonics, sinó que van més enllà. Ha explicat que des de Babord volen uns espais públics per fer-hi vida, accessibles per a tothom, on es puguin fer activitats culturals de tota mena, uns espais públics més verds, adaptats a espècies que suportin millor la sequera. Ha afegit que també aposten per la  renaturalització de la platja, la millora dels accessos i la promoció d’ activitats que fomentin el coneixement del medi marí, entre altres qüestions.

Un altre tema candent és Habitatge. López assegura que és un problema de tot Catalunya i no només de Vilassar de Mar. Ha  assegurat que la gent “és expulsada” el nostre municipi per l’escalada de preus en el lloguer. És una àrea, la d’Habitatge, que no té, recorda, estructura.

Ha manifestat que una de les prioritats del proper govern ha de ser la construcció d’habitatges de lloguer social i ha afegit que  es podrien fer 80 o 90 pisos a Can Vives. Pel que fa a les llicències d’habitatge d’ús turístic, ha dit que s’ha d’actuar de manera més decidida i reduir el nombre de llicències. I és que, segons ella, els preus del lloguer d’habitatge són “demencials”. De fet, reclamen, des de Babord, que el 30% de totes les promocions d’habitatges es reservin a pisos d’usos socials. Una bona manera, també, apunta López de lluitar contra la segregació.

Capítol d’Economia. Per a la cap de files de Babord, els pressupostos no només han de quadrar els números, sinó que han de ser uns números que s’ajustin a la realitat municipal. Ha dit que s’ha de fer una revisió en profunditat del pressupost municipal per adequar-lo a les necessitats reals. Ha recordat que el nostre municipi té més de 20.000 habitants i que l’Ajuntament està dotat per a un municipi de 10.000 habitants, no per a un municipi de més de 20.000 habitants, que és el nombre d’habitants que la nostra localitat té ara.

Sobre Medi Ambient, aposten per donar suport a la Comunitat Energètica de Vilassar de Mar, que està donant les primeres passes. Fins i tot, apunta, l’Ajuntament hauria de convertir-se en agent facilitador. I, evident, reducció de residus

Ha explicat que tenim la sort que el 48 % del sòl de municipi està qualificat com a zona agrícola. Ha considerat molt positiu que s’hagi aprovat el Pla d’Usos de la Zona Agrícola, ja que garanteix la conservació i la defensa de la zona agrícola, i ha afegit que això ha d’anar conjugat amb una acció de control sobre els usos que es fan a la zona agrícola i que aquests usos siguin els que corresponguin a aquesta zona. S’ha mostrat partidària que la pagesia pugui tenir una vida digna, i per això, ha dit, calen polítiques municipals que afavoreixin el comerç i consum de productes de quilòmetre zero,  en coordinació amb els comerços, les escoles…, entre altres mesures.

De cara a Seguretat, de cara a Governació, López subratlla dos aspectes: apostar per la Policia de Barri i repensar en la manera d’actuar. No tant centrar-se en la conseqüència, sinó en la causa.Ha manifestat  que són partidaris que la gent tingui garantides unes condicions de vida dignes, i ha afegit que la major part de les causes que generen inseguretat venen ocasionades per problemes socials i és aquí, ha dit, en la causa del problema, on s’ha de posar l’accent.També aposten per l’obertura d’una Oficina de la Policia d’Atenció a la Ciutadania, al centre de la nostra localitat.

Penúltim tema, Participació Ciutadana, de la qual López es declara gran defensora. Per això creu que s’ha d’explicar a la ciutadania perquè es prioritzen les actuacions i no unes altres, perquè s’escull una solució i no una altra…. Es tracta, ha dit, que la ciutadania senti els projectes com a coses pròpies. També recorda que hauria d’haver-hi més feedback entre Ajuntament,  que hauria, diu, d’agilitzar les respostes,  i els vilassarencs i les vilassarenques.

Finalment, en Comunicació, ha manifestat que la ràdio municipal és una joia, que és magnífica, i ha afegit que des de l’Ajuntament es podria fer més i hauria de fer una aposta decidida per donar suport a l’emissora, per augmentar l’audiència.