Avui, xerrada sobre l’obra de Joan Miró, a càrrec de Mariona Milla

Quan veiem un quadre, una escultura de Joan Miró, sabem tots i totes, encara que no siguem especialistes en art, identificar que aquella és una obra seva. Miró va ser capaç de crear un abecedari universal que es pot llegir com un llibre. Llegir el seu idioma, l’idioma Miró. Per explicar-nos-ho, l’Aula d’Extensió Universitària ha convidat a la pintora i docent Mariona Milla, avui dimarts, a les 6 de la tarda, a la Sala Maria Roser Carrau, a fer una xerrada en què ens ensenyarà a llegir Joan Miró.

La conferència posa Joan Miró, un dels grans artistes del món, en el centre. Milla té com a objectiu ajudar-nos a entendre l’abecedari del genial autor, que té un llenguatge que, si l’entenem, llegint-lo com si fos un abecedari, és quan l’arribem a comprendre.

Va ser un artista molt original. En distingim el seu llenguatge propi. Marca de la casa Té molts imitadors. Va crear una obra molt original única, que ha arribat a tots els públics.

Un altre aspecte, és clar, és que s’entengui completament el que Miró volia aportar. Tot i que, com apunta Milla, a vegades no cal entendre’l, no és necessari. Miró apostava per generar emocions, per buscar en les persones espectadores el que ell definia com un cop de puny.

Quan mirem, a primer cop d’ull  una obra de Miró ens poden cridar l’atenció els colors.

Miró, recorda Milla, va arribar a ser conscient de la seva grandesa en vida. Amb obres repartides per tot el món. A nivell personal, era una persona molt modesta, solitària i humil, segons la conferenciant de l’Aula d’avui. La seva recepta? Treballar i treballar.

De família barcelonina volia ser artista des de molt petit. Estiuejava a Mont-roig del Camp, i aquest fet és molt important. Allà va tenir contacte amb la terra, amb els pagesos i les pageses. Embrutant-se les mans amb la terra.Va descobrir la vegetació, la fauna, la gent humil, la gent que treballava al camp… Va saber plasmar-ho a les seves obres.

Els colors i les formes criden molt l’atenció a nens i nenes que entenen molt a Miró, assegura Milla, ja que sintetitza els colors i agafa els bàsics.

I és que no hem d’oblidar que els nens i nenes acostumen a pintar amb emoció i sensibilitat. Quan la canalla es va fent gran, la societat diu a aquests nens i nenes que, quan pintin, no se surtin de la ratlla. Miró surt de la ratlla.

Recordeu, a la Sala Cultural Maria Roser Carrau, avui, a les 18h, xerrada “Coneguem i entenguem la immensitat de l’abecedari de Joan Miró”, a càrrec de Mariona Milla i Salinas, organitzada per Aula d’Extensió Universitària.