Avui, conferència sobre “Japó, el país de la memòria profunda”

Ens hem posat el Kimono per escoltar, aquest dimarts, des de les sis de la tarda, a la Sala Maria Roser Carrau, una nova conferència de l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar. Amb el periodista Toni Arbonès, que ha viatjat per mig món tant per feina com per plaer, ens endinsem en el País del Sol Naixent. Hem entrat, virtualment, al Japó. El país de la memòria profunda és el títol de la xerrada d’aquest reporter de la secció internacional de Catalunya Ràdio i, durant 28 anys, al capdavant del Programa “Els Viatgers de la Gran Anaconda” de la mateixa emissora pública.

Arbonés aclareix, d’entrada, que pronuncia la conferència en qualitat de viatger i no pas com a especialista en el Japó. Més de quaranta anys porta, diu, amb el nas enganxat al mapa descobrint diferents països del món. En ocasions com a reporter de Catalunya Ràdio, per tant amb una mirada d’informatius, o a títol individual el que li ofereix una visió més relaxada i més lúdica.

L’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar s’endinsarà, doncs, en el Japó. Un país que, subratlla Arbonés, és únic en barrejar la tecnologia més puntera del món amb tradicions mil·lenàries.L’objectiu és oferir una mirada ràpida a la cultura japonesa.

La seva experiència al País del Sol Naixent el porta a assegurar que el present del Japó és el futur del món.

Ha subratllat que el que veiem al Japó ara és el que veurem aquí d’aquí a uns anys, com robots als aparadors o jardins retallats de manera artística.

Un país, una societat amb una moral molt estricta i amb codis ètics molt marcats, que faciliten el viatge als viatgers.

Una rigidesa que s’ha pogut veure al llarg de la història. Des dels kamikazes de la Segona Guerra Mundial, els pilots que no sabien aterrar, als monjos guerres dels mítics samurais

Un país de contrastos, en definitiva. Arbonés considera que el Japó és una societat amb una autoexigència tan brutal que els porta, per exemple, a tenir un índex alt de suïcides o la creació del Ministeri de la Soledat.

Ha explicat que nosaltres semblem exòtics a ulls dels japonesos i japoneses i ha afegit que ells i elles se senten molt bé aquí.

El Japó és un dels països del món que més fascina i ha fascinat al conferenciant d’avui de l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar. Tal i com l’han impactat i l’impacten indrets del globus com Etiòpia, l’Uzbekistan o Sri Lanka

Arbonés, que ha estat durant 28 anys al capdavant del premiadíssim programa de Catalunya Ràdio “Els viatgers de la Gran Anaconda”, ens anuncia que plegarà, per jubilació, aquest mes de juny.

Llum verda per a viatjar, doncs. Sayonara!