Avís de Protecció civil per fortes ventades aquest dimecres

Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per les afectacions que se’n poden derivar de les ventades previstes pel Servei Meteorològic de Catalunya SMC per avui 9 de novembre a tota la meitat sud de Catalunya, inclosa l’àrea metropolitana de Barcelona i Ponent, i als Pirineus. Protecció Civil demana extremar la prudència a la zona urbana on es poden produir incidències pel despreniment de mobiliari urbà, decoracions nadalenques ja instal•lades a la via pública i altres objectes, sobretot a les àrees metropolitanes de Barcelona i Lleida.
Segons les previsions de l’SMC, el fort vent afectarà durant tot el dia d’avui amb especial intensitat al migdia amb ratxes que podran superar els 90 km/h a les comarques de Tarragona, Terres de l’Ebre, Barcelonès i meitat sud de l’àrea metropolitana de Barcelona, Ponent i Pirineus. A mida que avanci la tarda i ja cap al vespre les ventades quedaran restringides a les Terres de l’Ebre.
Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions a l’hora de realitzar treballs en alçada, en la mobilitat i fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire. En les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.
Protecció Civil des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT fa especial seguiment de les incidències que ja s’estan produint en l’àrea metropolità de Barcelona i que podrien afectar també altres zones urbanes com la de Lleida. Des del CECAT s’ha informat als municipis afectats per l’avís de ventades per assegurar el mobiliari urbà que es pugui veure afectat i apliquin altres mesures preventives en els treballs en alçada que tinguin previstos.
També es recomana prudència en la pràctica d’activitats a l’aire lliure, sobretot a les zones de muntanya. Porteu l’equipament adequat i desistiu de fer l’activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten i us podeu posar en perill.
Es recomana estar atents a l’evolució meteorològica durant les pròximes hores i prendre les precaucions necessàries. Trobareu tots els consells al web interior.gencat.cat/ventades
A més, tingueu en compte els consells del Servei Català de Trànsit en cas que conduïu en situació de vent:
• Reduir la velocitat, corregint les desviacions amb suavitat per mantenir la trajectòria del vehicle.
• En el cas d’avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
• Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
• Subjectar el volant de manera forta i segura amb les dues mans.