Augmenta l’atur femení i disminueix el masculí al conjunt del Maresme

Atur a Vilassar de MarEl Maresme ha començat l’any amb un augment de l’atur. Les dades del mes de gener indiquen que, en el conjunt de la comarca, tenim 162 persones aturades més que al desembre. Aquest increment es concentra en el col•lectiu femení i en el sector serveis. Les xifres analitzades per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme apunten també que, tot i que es detecta una recuperació interanual de l’ocupació en els dos sexes, segueix un ritme més lent entre les dones.
El gener ha eixamplat les distàncies entre homes i dones pel que fa a atur registrat. Aquesta tendència que es ve detectant des de fa un parell d’anys, s’ha fet més evident amb les darreres dades oficials de demandants de feina. La totalitat de les noves incorporacions a l’atur són dones ( mentre s’incrementa en 199 les dones demandants de feina, baixa en 37 la xifra dels homes). De fet, l’atur registrat femení a la comarca representa el 53,57% del total. Pel que fa a Vilassar de Mar, l’atur aquest passat gener es manté quasi igual que al desembre. A la nostra localitat hi ha 1.015 persones en situació d’atur, una més que al desembre, el que representa un 0’10% més. La taxa d’atur a Vilassar de Mar és del 10’99%.
Tal i com recull l’Observatori de Desenvolupament Local, al Maresme hi ha 32.950 persones que cerquen feina. Aquesta xifra es reparteix en 17.654 dones i 15.296 homes.La distància entre sexes, que fa dos anys era gairebé imperceptible, també es reflecteix en la taxa d’atur que és del 14,84% en el col•lectiu masculí i s’eleva al 19,11% entre la població femenina.
Un altre element a tenir en compte és l’evolució interanual. El comportament dels dos col•lectius té una evolució positiva tota vegada que s’ha reduït el nombre de demandants de feina, però el ritme de recuperació és diferent. Mentre l’atur masculí ha caigut un 13,17%, el femení ho ha fet en un 6,45%.
A nivell sectorial, les dades del gener indiquen també que el creixement de l’atur s’ha concentrat en el sector serveis i ha disminuït en la resta: agricultura, indústria, construcció i col•lectiu SOA (Sense Ocupació Anterior).
Tot i que la mitjana comarcal indica un creixement de l’atur, el comportament municipal ha estat desigual: 13 municipis han millorat la seva xifra de persones desocupades (Alella, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Teià i Tordera), a Òrrius no s’ha registrat cap variació i als 16 municipis restants ha augmentat la població aturada.
Quatre municipis superen en escreix la taxa d’atur comarcal (16,85%) enfilant-se per sobre del 20%: Pineda de Mar, Santa Susanna, Tordera i Calella. Paral•lelament, els municipis millor posicionats, amb taxes que no arriben al 9% són Alella, Cabrera de Mar i Teià.

Leave a Reply