Artur Mas: “En Pigat no era el meu besavi, era un parent llunyà”

Els micròfons de Vilassar Ràdio han pogut compartir un interessant espai de xerrada amb Artur Mas, 129è President de la Generalitat, a l’espai “Parlant de tot”. presentat per Jaume Cabot. Des de la seva oficina del barceloní Palau Robert, Artur Mas no es mossega la llengua i repassa tota la bateria de temes que li traslladem. La independència de Catalunya, el seu famós pas al costat, les relacions amb la CUP; Jordi Pujol i parlem, també, d’en Pigat. Mas nega la llegenda urbana que assegura que el gegant de Vilassar de Mar estigui inspirat en el seu besavi.

Mas, ara, s’ha posat a l’altra banda de la política. Com? Presentant els seus podcast “A Favor de la Política”. Per a ell, un experiment nou; amb un objectiu: eixamplar el camp de visió i el focus de la política. Ja han passat pels seus micròfons personatges de la talla de Sergi Pàmies, Anna Pastor o David Fernández. Més que una entrevista es tracta d’una conversa.

L’agafem, però, amb el pas canviat quan ens interessem per quina pregunta es faria ell mateix. Ha dit que s’ho hauria de pensar bastant.

Artur Mas es va convertir en el 129è president de la Generalitat un 23 de desembre de 2010. I sempre ha guanyat totes les eleccions a les quals s’ha presentat. Recorda un moment, el 9 de novembre de 2014 quan es va posar al capdavant del moviment independentista perquè, diu, el poble ho demanava. Al 2016 faria el mític “pas al costat” i va anomenar com a successor Carles Puigdemont. Un pas al costat motivat perquè, ras i curt, diu la CUP “no em va voler” fent, de passada, “un favor”, a la seva mare.

Davant dels nostres micròfons, Mas no defuig cap tema. Admet que Jordi Pujol el va decebre.

Però admet que hi manté el contacte. No se n’amaga i remarca que li té estimació. També assegura mantenir relacions amb Carles Puigdemont, a qui visita un parell de cops l’any. Mas va pensar que l’aleshores alcalde de Girona era la persona ideal, diu, per seguir amb el projecte sobiranista.Recordant el passat polític recent de Catalunya, Artur Mas assumeix tota responsabilitat fins al 12 de gener de 2016.

Ara es troba inhabilitat per 3 anys i, entre tots els encausats pel 9 de novembre, han de pagar una multa de més de 5 milions d’euros al Tribunal de Cuentas

Li preguntem si veurem una Catalunya independent i ha afegit que ho desitja, ho espera i ha afegit que “segons com les coses, ja no hi confio tant”

Un dels problemes, però, per a Mas és la manca d’una unitat comuna. En definitiva, segons Mas, es tracta de millorar. Recorda que ell ja ho veia complicat l’any 2012.

Entrem, ara, a conèixer l’Artur Mas més personal. L’Artur Mas vilassarenc. I es deslliga de la llegenda urbana que vincula, el gegant de Vilassar de Mar, en Pigat, amb el seu besavi. Res de res. En Pigat era un parent llunyà del seu besavi, en concret, l’oncle del seu besavi.

El seu besavi, remarca, no era negrer sinó que feia la ruta del tasajo, i era d’una generació diferent en relació al seu oncle.

Des de la seva oficina, Mas segueix, quan el deixa l’agenda, l’actualitat de Vilassar de Mar. Descarta presentar-se a les municipals del maig de 2023 i es queda recordant al nostre poble. El Vilassar de Mar de quan era jove.

Artur Mas s’acomiada de nosaltres recordant que li agradaria que les seves despulles restin al cementiri municipal de casa nostra, com hi descansa tota la seva família.

Podeu escoltar l’entrevista sencera aquí.