Arriben Les Santes 2023

Buscar la màxima participació de tothom i assolir unes festes inclusives i accessibles per a tots i totes, són els principals objectius de Les Santes 2023. Les festes en honor a Santa Juliana i Santa Semproniana, que signifiquen la Festa Major de Mataró. Una festa que vindrà condicionada, enguany, per dues circumstàncies que alteren el programa festiu: la sequera i les eleccions generals de diumenge. Les Santes 2023, doncs, ja són aquí. Des del divendres 22 i fins dissabte vinent, 29 de juliol.

Juntament amb la millora de l’accés per a les persones amb mobilitat reduïda a diferents espectacles i propostes, s’ha treballat per aconseguir també una bona disponibilitat per a aquelles amb altres discapacitats. Aquestes mesures s’establiran en actes com la Crida de Festa Major, l’Anada a Ofici i Desfilada, l’Anada a la Residència, la Postal de Gegants i l’Anem a tancar. També es garantiran espais més tranquils i, fins i tot, amb zones de calma.

La nit, l’horari principalment reservat pel jovent, compta amb una diversitat d’espectacles i concerts preparats. Sempre apostant per una programació musical “km 0“, es podran escoltar més d’una quarentena de conjunts musicals d’arreu del país. Destaquen les actuacions de diferents punxadiscos i, és clar, amb l’esperada actuació de la banda local, The Tyets, que pujaran a l’escenari ubicat al costat del Centre de Natació de Mataró el dijous 27, després dels focs artificials.

Un dels factors que marquen Les Santes 2023 és la situació de sequera. Per tant, ha caigut de la programació la tradicional ruixada, (ruixadeta i esquitxadeta per als infants) convertint-se en una Nit Boja sense aigua. Començarà, el dimarts 25 de juliol, a partir de les dos quarts de 12 de la nit des de l’Ajuntament amb el Desvetllament Bellugós, seguit de la Convidada de la Família Robafaves (al punt de la mitjanit a la plaça de Santa Anna) amb L’escapada a Negra Nit des de l’Ajuntament fins al Parc Central. L’orquestra Girasol serà l’encarregada de posar punt final a aquesta “nit boja“, fins que surti el sol.

Un cop aparcades les principals propostes nocturnes, Les Santes no s’obliden dels més petits de la casa. En aquest sentit, hi ha diferents actes organitzats al llarg de la setmana. La majoria es podran trobar a l’espai familiar de Les Santes, una àrea plena de tallers de jocs, per pintar, dibuixar o gaudir de la lectura.

A part de les festes tradicionals, on tots els membres de la família poden participar i entretenir-se, per a la franja compresa entre les sis de la tarda i les 9 del vespre, hi ha un munt de propostes per a nens i nenes que podran xalar amb dansa, teatre, música, circ, titelles… També s’habilitarà una petita carpa per tal de proporcionar més privacitat i calma, en cas necessari.

A causa de les eleccions generals, la diada castellera (que fins ara se celebrava els diumenges al matí) es va celebrar amb gran èxit a les 6 de la tarda del dissabte passat. Un horari que satisfà les colles castelleres perquè eviten les hores de màxima insolació a la plaça de Santa Anna. Una plaça de 9. Un canvi que, fins i tot, podria acabar convertint-se en definitiu.

Cal remarcar que, enguany, s’han ubicat 18 punts liles, per prevenir agressions sexuals, sexistes i LGTB-fòbiques. Operaran durant els concerts Dissantes, la festa a la platja, els concerts de la Girasol i The Tyets, la Revetlla de Festa Major, el “No n’hi ha prou!” i l’Espetec final. Així, incrementant aquests punts respecte als darrers anys, es vol reduir la incidència en situacions de violència. Diferents professionals estaran a disposició de tothom que hagi de recórrer a un ajut de qualsevol caire i requereixin ser atesos per personal tècnic.

REDACCIÓ: BLAU PRADELL ALARCÓN