De la mà, del fruit de l’esforç de diferents clubs de muntanya del Maresme (Tiana, Teià, Argentona, Calella i de la secció de muntanya de La Massa de Vilassar de Dalt) arrenca aquest diumenge, la primera etapa, d’un total de quatre, de la TransMaresme, un projecte col·lectiu que té l’objectiu de disposar d’una ruta identificada que permeti recórrer la serralada gaudint del territori de la manera més respectuosa mentre es practiquen els esports que més caracteritzen els clubs de muntanya.

La TransMaresme, per tant, recorrerà la nostra comarca de Nord a Sud, de Tordera a Montgat; una setantena llarga de quilòmetres repartits en quatre tongades.

N’hem parlat, al nostre magazín matinal, amb Francesc Estorach, coordinador de la Secció de Muntanya de La Massa i amb Toni Hosta que és l’engrescador d’aquest projecte. Una proposta que, per ser justos, neix del cap i de les cames del vilassarenc Jaume Teixidó.Han passat pels micròfons del nostre matinal, el Parlant de Tot, per presentar-nos la primera edició d’aquest certamen.

D’entrada, Estorach i Hosta estan més que satisfets de l’acceptació. Les inscripcions ja estan tancades per a la primera etapa, les 60 places ja estan ocupades.La primera etapa, la d’aquest diumenge, no té massa dificultat tècnica però sí que hi ha una contínua pujada que la fa, especialment, exigent.Es durà a terme de 9 del matí a 5 de la tarda per complimentar els 19 quilòmetres del tram Tordera-Coll de Basses, just al damunt de la Font del Montnegre.

Estorach ha explicat que hi ha un desnivell de mil metres acumulats, repartits en els 19 quilòmetres de l’etapa i ha subratllat que es necessita una mica de resistència i tenir el costum de caminar.Ha recordat que una persona que no camini mai no pot fer una etapa d’aquestes; pot fer una ruta de 6 o 8 quilòmetres, però no pas una ruta com la d’aquest diumenge.

La voluntat és que les quatre etapes de la TransMaresme quedin marcades per tal que, qui ho vulgui, ho pugui fer. Després de la cita de diumenge, acabaran de recollir tota la informació sobre el terreny, en relació als punts d’interès.La idea és que tota la documentació quedi recollida en un espai web i quedi a disposició de qui vulgui fer aquesta ruta, ja sigui caminant, corrent, a trossets, tota sencera, fent marxa nòrdica….   Cal no oblidar que un dels principals objectius de la TransMaresme és l’educació mediambiental de la gent que va a muntanya.

Estorach ha subratllat que els primers ecologistes del món han estat la gent que va a muntanya i ha recordat que la TransMaresme és un vehicle de transmissió d’aquestes bones pràctiques, valors i costums,  que la gent que es va incorporant a la muntanya ha d’anar adquirint.El que es busca és el que les persones que hi participin coneguin no només la natura sinó alguns elements patrimonials o històrics.Es comptarà amb l’ajuda de l’associació Calella Marxa.

Atenció perquè hi ha opcions per a les següents cites de la TransMaresme. Apunta-t’ho a l’agenda. El 26 de maig faran l’etapa entra el Coll de Basses fins a Canyamars, de 20 quilòmetres.Un cop passin les calors de l’estiu, es farà el tercer tram, de 20 quilòmetres, el 29 d’octubre, des de Canyamars al Coll de Gironella (on hi ha la Mútua de Cabrils, per entendre’ns).Finalment, el 19 de novembre es tancarà el periple amb el darrer trajecte, de 18 quilòmetres, Coll de Gironella-Montgat.

La TransMaresme servirà també per establir vincles més estrets entre els clubs de muntanya de la comarca.

Per a més informació, entreu en aquest enllaç