Ariadna Castellarnau fa les Amèriques amb el seu llibre Cendra

Ariadna Castellarnau ha passat pels nostres estudis per presentar el seu llibre: Cendra, amb el qual va guanyar el VI Premi de Las Américas de Narrativa l’any 2016 i que ara ha traduït al català. La seva autora ens explica l’univers postapocalíptic que dibuixa i les relacions entre els personatges torturats per les circumstàncies i la seva obligació per lluitar. Pinta un món en el qual sobreviuen els imperfectes. Una opera prima que col.loca aquesta vilassarenca d’adopció en el mapa de les lletres hispanoamericanes.

Cendra, Quema en el seu nom original, va guanyar un dels guardons més importants de les lletres hispanoamericanes. L’any 2016 a San Juan de Puerto Rico. Un guardó que no s’esperava pas. I és que no és normal assolir un èxit tan gran en una primera obra. Uns relats presentats a un segell molt petit de Buenos Aires, on residia, que li va proposar transformar els contes en la novel.la guanyadora.

Ariadna Castellarnau dibuixa un món postapocalíptic: un món de crisi i penúries. L’Ariadna escrivia quan l’estat espanyol estava submergit en una recessió econòmica brutal. No és una novel.la sobre la crisi, però hi té molt a veure. Al final, hi ha vida, hi ha esperança. Sobreviuen els imperfectes, els coixos, els més desgraciats en un món en el qual no hi ha moral.

Personatges femenins amb molt poder. La Rita n’és la protagonista. L’Ariadna, la seva creadora, explora no només les relacions entre els personatges; sinó també les de mare-filla. Cendra i l’univers de l’Ariadna Castellarnau fa olor a pel.lícula. A guió cinematogràfic. A sèrie, fins i tot. Estarem atents.