Aquesta tarda, xerrada sobre “Ètica de la cura”, organitzada per AEUVdM
“Ètica de la cura. Una nova mirada per atendre les necessitats i el benestar de les persones”. Aquest és el títol de la xerrada de l’Aula d’Extensió Universitària prevista per aquest dimarts, a partir de les 6 de la tarda, a la Sala Maria Roser Carrau. La imparteix Montse Busquets infermera jubilada, màster en Bioètica i Dret, que ha estat entrevistada al “Parlant de tot”:
La conferència versarà sobre el valor ètic de la cura en la societat del segle XXI. Es presentarà com una manera de veure el món, de forma solidària i interdependent, que reforça el paper de les relacions humanes i dels contexts de vida, alhora que remarca el paper social i polític de la cura i la necessitat de polítiques en aquest àmbit dutes a terme amb atenció a les persones.
Busquets considera que, des de la pandèmia, la societat ha posat -o ha intentat posar- l’ètica de la cura sobre la taula, no només com una activitat, sinó també per a reflexionar-ne des del punt de vista ètic i filosòfic.
Per a ella, parlar de l’ètica de la cura és parlar de les relacions de responsabilitat d’unes persones cap a les altres i de la importància de les accions de cada un de nosaltres en l’organització d’una família, un grup, una empresa…
La conferenciant d’avui assegura que tots necessitem dels altres per viure. Tu als altres i els altres a tu
Ha recordat que, a través de la cura, donem vida a altres persones que la necessiten però també rebem cura d’altres persones quan ens cal.
Busquets subratlla que la dependència no té perquè implicar una incapacitació de la persona i recorda que la dependència que implica la vellesa no té perquè ser una pèrdua de capacitat personal si hi ha una xarxa de cures i es rep l’ajuda d’altres persones. Per això la cura és un valor ètic.
Des de l’Aula d’Extensió Universitària, Busquets ens posarà alguns exemples per fugir de la dictadura de l’economia. Ha explicat que podrien sorgir iniciatives com establir xarxes de relacions de cures en els barris entre els pares i mares per al moment en què els nens i nenes surten de l’ escola fins que arriben a casa.
I és que el model econòmic, segons ella, impera. Ho titlla d’injust
Busquets argumenta que les persones ens movem per les sensacions i per les sensibilitats. Cal, diu, dotar de contingut els sentiments.