Aquesta tarda, xerrada sobre “Episodis meteorològics adversos a Catalunya, segles XIV-XX”, organitzada per AEUVdM

Després de la presentació de la temporada, l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar comença, avui dimarts , curs 204-2025, des de les 6 de la tarda,  a la Sala Maria Roser Carrau. Podrem escoltar Mariano Barriendos, llicenciat en Història i Doctor en Geografia per la Universitat de Barcelona, que ens parlarà d’un tema molt actual, el clima. El títol de la xerrada és “Episodis meteorològics adversos a escala històrica (Catalunya, segles XIV-XX)”. Escolta l’entrevista, dins del “Parlant de tot”, aquí:

I és que al segle XIV  ja es va viure una crisi climàtica que va acabar amb una gran transformació social, econòmica i migratòria. Per tant, el passat sempre té la clau per entendre el futur. Barriendos sap que a Vilassar de Mar, en particular,  i al Maresme, en general, cada cop estem vivint més, diu, situacions extremes i oposades

Barriendos ha subratllat que la nostra comarca és famosa per les seves rierades i pluja torrencials amb episodis de sequera. Els comportaments extrems del clima arriben en qualsevol moment del calendari.

De fet, una bona prova, és que, sovint, tenim la sensació de no tenir, ja, quatre estacions durant l’any. Canvi climàtic flagrant que, segons ell, es caracteritza per dues línies mestres.

Ha assenyalat que actualment hi ha una difuminació de les estacions de l’any i es tendeix a tenir dues estacions, com el clima monsònic i això comportarà que  l’agricultura i els recursos hídrics s’hauran d’adaptar a aquesta nova situació.

És a dir, per a Barriendos, la novetat és que podem tenir sequeres i aiguats en qualsevol moment de l’any.

El que més el preocupa és que cada cop amb més freqüència es registren nous rècords climatològics. Tants rècords seguits és problemàtic. El passat estiu ha estat, en general, força normal .

Ha assegurat que la humanitat s’endinsa en camins climàtics inexplorats. Hi ha aturador? O ens hi hem d’anar acostumant?

Ha explicat que amb l’emissió que hem fet, durant dos cents anys, de tants gasos hivernacles, hem fet una trencadissa. Ens trobem davant d’una situació nova i no hi ha  ni eines i calendaris per resoldre-la.  Hem d’esperar que la natura ho compensi, i això necessitarà segles  

Ell és de l’opinió d’anar desenvolupant eines, recursos i tecnologies que ens permetin viure en les noves condicions. Cita, per exemple, les dessaladores

Admet que aquestes plantes consumeixen molta energia, per tant, ens hem d’encaminar cap a un model energètic nous. Costarà molts diners diu, però no seran cèntims malbaratats. És un esforç econòmic per fer front a la problemàtica que hi ha en relació als recursos hídrics a la zona de la Mediterrània. Sacrifici econòmic i canvi de xip.

Barriendos també ens ha parlat de Vilassar de Mar. Municipi costaner, amb la línia del tren arran de mar i amb el fantasma de l’increment del nivell de l’aigua dels oceans que els experts en clima alerten. Invertir per adaptar-nos, diu, per exemple en el cas de l’hipotètic trasllat de la línia 1 de Rodalies de Renfe cap a l’interior de la nostra comarca. Ha subratllat que s’ha d’assumir la necessitat de desplaçar determinades infraestructures cap a altres zones més segures.

Un fet que, segons Renfe i Adif, que ho descarten, ara per ara, suposaria una despesa de més de 8 mil milions d’euros.