Aquesta tarda, xerrada sobre “Els secrets de l’harmònica”, organitzada per AEUVdM

Sabies que l’harmònica és l’instrument musical més comprat, més tocat i més usat del món? Doncs sí, a priori, podem pensar en guitarres o flautes, però les estadístiques i els estudiosos ens diuen el contrari. LAula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar tanca, aquest dimarts a les 6 de la tarda a la Sala Maria Roser Carrau, el cicle de conferències d’aquest curs. I ho fa amb l’harmonicista Joan Pau Cumellas, que explicarà  els secrets de l’harmònica. L’hem entrevistat al “Parlant de tot”:

Tots i totes, segurament, hem tingut alguna harmònica per casa. Tots i totes, segurament, haurem intentat arrencar algun so a aquest instrument musical per a desesperació, segurament, de familiars i veïns. I és que l’harmònica és l’instrument musical més utilitzat del món.

Especialment, l’harmònica diatònica, que és la més menuda, que és la que més s’ha fabricat, més s’ha venut, i més extesa està per tot el món.

L’harmònica -ens remuntem a la nit dels temps-  va aparèixer, com a instrument gairebé per casualitat, com explica l’estudiós Joan Pau Cumellas. Es va anar perfeccionant i va acabar sent alguna cosa més que un estri per bufar i aspirar

La mecànica de l’instrument va anar millorant i evolucionant de manera que amb ella ja es pot arribar també a tocar els semitons    

Cumellas ha subratllat que l’harmònica és a l’abast de tothom. La clau és saber respirar bé per la boca.

No sabem si Cumellas és molt optimista  o no, amb les seves previsions, però assegura que ell és un autèntic enamorat de l’harmònica. Va caure rendit quan va assistir, com a públic, a un concert de blues en el qual tocava l’harmonicista mallorquí Víctor Uris, tristament desaparegut fa un mes, i el va captivar la màgia, el poder de l’harmònica.

Un instrument que el podem trobar en, pràcticament, qualsevol estil musical passant del folk, el country o el blue grass al rock’n roll passant per la rumba o el jazz.

Aquest dimarts, doncs, i de la mà de l’Aula d’Extensió Universitària en Joan Pau Cumellas ens revelarà els secrets de l’harmònica, tot i que també se la posarà als llavis per ajudar a comprendre i il·lustrar el que ens explicarà.

A l’harmonicista barceloní se li dibuixa un estiu amb molta feina. Des del País Basc o Andalusia passant per Calella on, des del 12 al 15 de setembre, serà peça clau de l’únic festival de tot l’Estat Espanyol que té l’harmònica com a protagonista.

Notícies relacionades

L’envelliment de la població al Maresme s’intensificarà en els propers anys
Xarxa de Punts Liles per a la prevenció de les violències masclistes
Aquest dijous, la parada del C-13 de Plaça del Barato fora de servei de 7h a 14h  
Tot a punt per a la Festa Major