Aquesta tarda, xerrada sobre el Testament Vital, organitzada per AEU VdM

 

Què és el Testament Vital? Per a què serveix aquest document? Avui, a partir de les 6 de la tarda, ens ho explicarà, en una xerrada, Albert Domingo, notari de Vilassar de Mar, a la Sala Maria Roser Carrau. És una nova conferència de l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar.

Cal no confondre testament vital amb testament a seques. El testament vital serveix per demanar l’eutanàsia, si ens trobéssim en les circumstàncies que estableix i preveu la legislació (per exemple, estar en estat terminal)

No deixa de ser un document més, que pot ser davant de notari o bé amb un document privat davant de tres testimonis i que s’ha de remetre per a la seva inscripció en el registre que hi ha especialment de testaments vitals.

Un registre on es guarda aquest testament perquè el personal mèdic o sanitari pugui tenir-ne coneixement. Cal recordar que en el testament vital es designa un representant que serà l’interlocutor vàlid i necessari davant de l’equip mèdic perquè es faci complir la voluntat del pacient si està en coma o en estat terminal.

Domingo assenyala que en aquest testament vital també es poden incloure altres disposicions com quina mena de cerimònia es vol, religiosa o no, si un vol que l’incinerin o no o què fer, per exemple, amb les cendres. El notari vilassarenc explica que la Llei de l’Eutanàsia, aprovada a l’estat espanyol l’any 2021, permet ara ajudar, de manera activa, a morir en pau. Abans de la llei, es practicava una eutanàsia passiva, és  a dir: deixar morir, deixar d’alimentar fins que el cos aguantés.

Actualment, hi ha un comitè de juristes i metges per decidir si es compleixen els requisits per complir l’eutanàsia.

Per a poder complimentar amb aquest testament vital, cal que la persona sigui major de 18 anys i no tingui problemes cognitius.

Albert Domingo explica que el testament vital és un document força habitual que es fa a les notaries. Remarca que, sovint, l’acostumen a fer persones que han passat una experiència dura o traumàtica amb algun familiar proper i que decideix que a ell o ella no vol que li passi.

Escolta l’entrevista a Albert Domingo a “Parlant de tot” ahir dilluns, en aquest enllaç