Aquesta tarda, xerrada sobre diamants, organitzada per Aula d’Extensió Universitària

20.000 euros val una cinquena part d’un gram. El que coneixem com a quirat. Aquest és, a grans trets, el preu mitjà d’un diamant pur. Per saber més, o millor dit saber-ne tot, avui dimarts, des de les 6 de la tarda a la Sala Maria Roser Carrau, nova conferència de l’Aula d’Extensió Universitària. La pronuncia el doctor en Geologia per la Universitat de Barcelona Joaquim Maria Nogués, que va ser entrevistat ahir dilluns al “Parlant de tot”:

De la mà de Nogués sabrem un munt de coses al voltant del diamant. És el mineral més preuat, tot i que no el més antic, que destaca, bàsicament, per la seva composició química i física. És, ras i curt, carboni pur. Per al doctor en Geologia, el segle passat, el segle XX, el podem definir com el segle del diamant per totes les coses que han passat al seu entorn. Durant molts anys hi ha hagut un monopoli sobre el diamant, ara ja no.   

La importància del diamant ha fet que, a banda del que trobem a la natura, des dels laboratoris s’hagin fet de sintètics. Són diamants, també, però per raons econòmiques es creen per a la indústria.Ha subratllat que el diamant sintètic, en contra del que podem escoltar, és un diamant que té la mateixa composició química i estructura cristallina que el diamant natural, però s’obté en el laboratori.

Aquest mineral destaca per la precisió en el seu tall i per la seva duresa. Per tant, molts usos, no només estètics o ornamentals, capítol de gemmologia, sinó que bàsic, estratègic i imprescindible per a la indústria (de fabricació pesada, aeroespacial, automobilística, ceràmica, material ornamental). 

Sense oblidar les indústries òptiques o electròniques. Se’n troben a l’Àfrica. Nogués explica que l’Estat Espanyol no té la composició geològica per a crear-ne, tot i que originàriament s’associava a l’Índia.

L’any 1867, però, una autèntica revolució. Es va localitzar, per primera vegada, un jaciment primari a Sud-àfrica. Una oportunitat, doncs, per als geòlegs. Actualment, hi ha jaciments importants al Canadà, a Austràlia i a Rússia.

I és clar, parlem de preus. Nogués xifra en 20.000 euros el quirat, del que es fa servir com a pedra preciosa, com a diamant ornamental. És a dir, la cinquena part d’un gran. És clar, preus de majoristes.

El preu de l’entrada per assistir a la xerrada és de 5 euros per a les persones que nos siguin sòcies d’Aula d’Extensió Universitària de la nostra localitat.