Aquesta tarda, xerrada sobre com i què menjaven els nostres avantpassats a l’Edat Mitjana

Avui, des de les 6 de la tarda,  a la Sala Maria Roser Carrau, ens entaularem. De la mà de la professora medievalista Maria Soler coneixerem què i com menjaven els nostres avantpassats. Durant l’Edat Mitjana. La tradició culinària és cultura, és herència, és tradició i és, també, i en aquest període que va durar mil anys, religió. Escolta l’entrevista realitzada al “Parlant de tot” per Jaume Cabot:

Com cada dimarts si, cada dimarts no, l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar ens proposa una conferència sempre interessant. I avui toca l’alimentació dels nostres avantpassats. Som el que mengem, que diu la dita. I la professora Soler n’és ferma defensora. D’entrada, ens recorda que aliments com el tomàquet o les patates no eren en cap taula d’aleshores perquè, senzillament, no s’havia descobert Amèrica.

Ara bé, la influència musulmana de l’època sí que obria el rebost dels nostres rebesavis i rebesàvies: carxofes, espinacs, tot el món dels cítrics….. que s’incorporen a l’Edat Mitjana, gràcies als coneixements que ens van aportar els musulmans a l’època d’Al-Andalus.  

Ara bé, el què hem de tenir clar que la societat feudal medieval estava basada en la piràmide estamental. La carn, que era cara, era símbol de poder, per a la noblesa i l’alt clergat. Sobretot, la carn de caça, que era rostida.

I és que l’època medieval va ser, alimentàriament parlant, caçadora. El peix, a excepció dels municipis de costa, com explica Soler, tenia poc valor gastronòmic i molt lligat a l’abstinència i a la penitència.

Una de les reflexions que Soler posa sobre la taula de la Sala Carrau és la influència cultural que tenim a l’hora d’alimentar-nos. Els insectes, per exemple, segur que tenen proteïnes però no entren, per tradició cultural, en el nostre menú. Passa el mateix, per exemple, amb els cargols, menja molt arrelada, un altre cop la cultura i la tradició, a les terres de Ponent, a les comarques lleidatanes.

Soler, la conferenciant d’avui, es va començar a interessar per la cuina medieval després d’haver estudiat, i molt, els mercats medievals que es feien en viles del segle XI al XIII. Es va apassionar amb com circulaven els aliments. En aquella època destacava l’arribada de les espècies, aquells condiments meravellosos i luxosos que venien de l’Orient.

En definitiva, des de les 6 de la tarada i a Sala Maria Roser  Carrau, de la mà de l’Aula d’Extensió entendrem el circuit alimentari medieval. Dels mercats a les taules i de les taules als estómacs. Bon profit.