Aquesta tarda, presentació del número 38 de “Singladures”

Avui dilluns , a les 6 de la tarda,  a la Biblioteca Ernest Lluch es presenta , en el marc dels actes de Sant Jordi, el número 38 de la revista “Singladures”. Una obra que se centrarà en la reconstrucció, en la remodelació del campanar de l’església parroquial de Sant Joan de Vilassar de Mar i en la qual es retratarà la feina del vilassarenc Bernat Carrau, l’arquitecte que va deixar el nostre campanar en punt de solfa.“Singladures” és codirigida per Alexis Serrano, president del Centre d’Estudis Vilassarencs, i pel capità de la Marina Mercant Agustí Martin.Tots dos, per cert, col·laboradors de Vilassar Ràdio. Martin ha estat entrevistat avui a “Parlant de tot”:

La revista arriba, doncs, aquest 2024 a la seva trenta-vuitena edició. Era un 1985 quan arrencava com una circular del Museu de la Marina amb l’objectiu que la gent que volgués, pogués escriure articles sobre el patrimoni cultural de Vilassar de Mar i amb aquesta filosofia s’ha arribat als nostres dies.

La periodicitat ha estat, des dels seus inicis, anuals. Ara bé, l’any passat en va sortir un llibre ja que, per culpa de la pandèmia de la covid-19 i el confinament, els articles es van acumular. Un llibre, per cert, que ja té una segona edició. Que sempre és complicat quan són temes locals. Temes de Vilassar de Mar que nodreixen, un any més, el “Singladures”. Aquest 2024 amb un total de 9 articles, tots menys un, vilassarencs: reforma del campanar, de l’antiga capella on hi ha l’Espinaler, sobre el programa radiofònic “Històries de Mar i de Dalt”… També conté una entrevista a Rafael Ortega i Ferri i una ressenya del llibre “Ran de Mar”.  

Una revista que, com dèiem, l’any 1985 va sortir a la llum. Un jove Agustí Martin, que començava a embarcar-se en grans mercants, va fer un article sobre la vista que tenia als peus del gegant Crist de Corcovado a Rio de Janeiro. Martin ha explicat que la vista del que es veu a sota de Corcovado és molt diferent a quan es veu per sobre, ja que a la part de sota hi ha molt de barraquisme.

I de les vistes brasileres, a les del campanar de Vilassar de Mar. En Bernat Carrau ha fet molt bona feina i tenim, segons Agustí Martí, hi ha campanar per anys

Al marge d’arreglar-se, de reconstruir-lo i de renovar-lo, el campanar antic ens deixava una sorpresa en el penell. La vela de la barca de bou portava de corcoll un Agustí Martin des de feia temps, quan s’ho mirava dels del carrer Sant Joan. Un cop es va baixar, i després de parlar amb l’arquitecte, Martí va veure com les seves sospites es confirmaven. La vela havia estat anys al revés.

Recorda, avui, des de les 6 de la tarda, iniciarem la nostra Singladura 2024 a la Biblioteca