Aquesta tarda, conferència sobre l’explotació reproductiva i ventres de lloguer a la Sala Carrau

 

En el marc dels actes dissenyats a Vilassar de Mar per lluitar contra la violència envers les dones, que comencen avui i s’allargaran fins al proper 26 de novembre, a les 6 de la tarda a la Sala Maria Roser Carrau, l’advocada Núria González pronuncia la conferència sobre l’explotació reproductiva que pateixen les dones que es converteixen en ventres de lloguer. González ha explicat, en una entrevista realitzada a l’espai “Parlant de tot “, denuncia que el ventre de lloguer és un contracte en el qual les dues parts acorden la transferència d’un ésser humà. Per a aquesta transferència s’utilitza la dona com a mitjà de reproducció, i al mig estan els intermediaris, que són les agències de ventres de lloguer. Ha afegit que el fet que hi hagi compensació econòmica o no a la dona gestant “no té més importància dins de l’antiètica jurídica d’aquest contracte perquè es dona per suposat que els nadons tenen una espècia d’escriptura de propietat”.

L’advocada denuncia, a més, arestes zero respectuoses amb els drets humans. Les persones contractants vigilen i tenen, en tot moment, control absolut sobre la mare gestant. En aquests contractes hi ha selecció genètica i s’especifica que els nadons han de ser sans, i si neixen amb algun problema de salut, es poden tornen, i van a parar a orfenats dels països on han nascut. I és que, a banda de traficar amb les vides dels nadons, hi ha, ha explicat González, “un maltracte directe a la dona, i en cas que hi hagi un embaràs múltiple, després de la insertació de dos o tres òvuls en la dona gestant, són els contractants els qui decideixen si continua l’embaràs o no”.

L’advocada ha subratllat que es tracta d’una “indústria de producció d’èssers humans que utilitza dones”. Denuncia, a més, que les dones que, per les circumstàncies que siguin aposten per convertir-se en ventres de lloguer, se sotmeten a tractaments hormonals molt forts. Situacions, que, en principi, no s’haurien de donar perquè, per contracte, totes les dones que són ventre de lloguer han hagut de ser mares abans. La solució, per a ella, és complir la llei. A Espanya està prohibit. Només és legal, ha explicat, a molt pocs països, com la Índia, Ruanda o Estats Units.

González va més enllà i remarca que, desgraciadament, l’intercanvi econòmic és el menor dels problemes. La situació també s’ha de denunciar en els casos en els quals es fa per amistat. Insisteix que els bebès són persones i que, amb segons de vida, ja tenen tots els drets humans. Cap persona pot ser ni comprada, ni venuda ni regalada, remarca.

En l’acte que es fa avui, organitzat per Viladona, l’Assemblea Feminista i l’Aula d’Extensió Universitària, l’advocada ens recorda, a tots i totes, que ser pare o mare no és un dret. És, només, un desig.