Aquesta setmana comencen les obres de remodelació provisional de l’Ateneu

Per la Festa Major tindrem Ateneu. I no diem nou Ateneu; sinó inversió profunda en seguretat i adequació. Perquè l’Ajuntament de Vilassar de Mar comença, aquesta mateixa setmana, la remodelació provisional de l’Ateneu amb vista a obrir-lo el mes de juny. S’adequarà a la normativa i s’ha treballat, segons el consistori, de manera consensuada amb les diferents entitats culturals. Després es tancarà l’equipament, i s’atacarà la reforma integral. Ja podrem parlar, aleshores si, de Nou Ateneu. Ara bé, aquest projecte del Gran Ateneu restarà en mans del nou govern sorgit de les urnes del proper 28 de maig.

Fem memòria. Història contemporània. L’Ajuntament va comprar la planta baixa de l’Ateneu Vilassanès l’abril de 2019. 1.333 m2 amb una inversió de 280.000 euros. El nostre consistori la va tancar perquè no complia amb les més elementals mesures de seguretat. Per posar llum a la foscor, hem convidat al nostre magazín matinal “Parlant de Tot” el regidor d’Urbanisme Àngel Font, l’arquitecte municipal Ramon Coberta i l’enginyer del consistori Joan Casademont. La voluntat és que per a la Festa Major estigui acabada la remodelació.

Escolta aquí l’entrevista, realitzada el passat divendres 13 de gener:

Un Ateneu que no complia la normativa en matèria de seguretat. A partir d’aquí, dues vies per part del consistori sempre buscant, segons el regidor, el consens més ampli amb les entitats culturals. Les dues vies: fer el projecte del petit Ateneu, pensat per a una inversió molt petita  i començar el procés per fer el gran teatre d’ Ateneu. La ubicació inicial del projecte de “Petit Ateneu” era a la plaça Ventura Gassol. Les dues vies s’han anat  desenvolupant de forma paralel·la. Però el cost del petit Ateneu es va anar disparant en funció de  cada mesura de seguretat que s’havia d’anar implementant, fet que va provocar que  s’incrementés el cost total del projecte de “Petit Ateneu”. D’altra banda, la ubicació inicial d’aquest equipament provisional a la plaça Ventura Gassol, també generava diferents interpretacions jurídiques del Pla general d’ordenació urbana. Després d’una sèrie de reunions del govern amb les entitats, es va acordar conjuntament  fer l’ actuació provisional  al mateix Ateneu i que aquesta inversió no quedés malmesa  amb una futura actuació del teatre principal.

Així doncs, les obres de remodelació arrenquen. Obrirà, provisionalment, per la Festa Major, si es compleixen les previsions, i durant aquest 2023 es tornarà a tancar per afrontar la remodelació definitiva: el que coneixem com el Gran Ateneu. Per a Font, aquesta és la solució preferida per les entitats culturals de Vilassar de Mar que més usaven aquest equipament. L’Ateneu estava molt malalt. Bàsicament el que es farà, ara, és remodelació en seguretat.

Les obres que comencen aquesta setmana no són estètiques. És a dir, el gran públic no ho apreciarà; però són fonamentals per complir, i ho farà amb escreix, la normativa de seguretat. Una partida que ronda els 600.00 euros. Es veurà un escenari diferent, les sortides d’evacuació no tindran obstacles i la instal·lació antiincendis complirà tot el que es requereix. La previsió és que es pugui obrir en sis mesos, al juny.

Ens posem el casc, les botes de seguretat i entrem en l’equipament. Es farà un ascensor, es posaran serveis a totes les plantes de l’Ateneu, es renovarà l’escenari, amb un sistema de mòduls que el farà més pràctic per a les representacions i que permetrà guanyar més espai. També es farà la insonorització integral, per evitar molèsties a veïns i veïnes. Sempre important, es milloraran els accessos i el pla d’evacuació. L’escenari es convertirà en inclusiu amb rampes d’accés. Fruit de les reunions amb les entitats. De fet, aquesta setmana mateix, i en paral·lel a l’arrencada de les feines, nova reunió de l’equip de govern amb les entitats.Un cop resolta aquesta obra provisional, el Govern posarà en marxa un concurs d’idees per al Gran Ateneu. Per a la segona fase de les obres, s’impulsaran  les clàusules de licitació que s’ha de fer del projecte; hi haurà quatre finalistes i sobre aquests quatre finalistes es decidirà quin és el projecte que es tirà cap endavant; el guanyador serà el que redacti el projecte del nou Ateneu.

El projecte del Gran Ateneu restarà, però, a les mans del nou govern que entri després de les municipals del 28 de maig. De moment, el més visible per a vilassarencs i vilassarenques serà la instal·lació de l’ascensor. La idea és intentar que tota la inversió que es faci ara pugui subsistir i mantenir-se  per a la inversió definitiva del projecte gran de rehabilitació integral de l’Ateneu.

La remodelació de l’Ateneu servirà, doncs, per descongestionar la manca d’equipaments culturals que hi ha, actualment, a Vilassar de Mar i alliberar la Sala Maria Roser Carrau que, amb les seves 155 cadires, és la instal·lació que no descansa.