Aquest divendres i dissabte, Correllengua

 

Aquests divendres, festiu local, i dissabte, tot coincidint amb la Festa Major de la Tardor del nostre municipi, el Correllengua, aquesta plataforma d’actes per defensar i fomentar l’ús social del català, s’instal·la a Vilassar de Mar. En un any dedicat al centenari del naixement de l’escriptor Joan Fuster, moltes activitats estaran repartides entre la Biblioteca, el divendres, i la plaça Tarradellas, el dissabte.

Hem parlat amb la persona responsable, en Gerard Solé, un vilassarenc que encara, ja, la seva tercera edició al capdavant del Correllengua de Vilassar de Mar. Ha explicat que el Correllengua se celebra als territoris de parla catalana, en unes dates determinades, per a fomentar l’ús social del català i les activitats giren entorn cada any a una personalitat cultural destacada, que s’escull .L’escriptor valencià, de Sueca, Joan Fuster és l’eix de l’edició d’aquest 2022. Un esdeveniment que s’ha fet coincidir amb la Festa Major petita de Vilassar de Mar.

Divendres, a la Biblioteca Ernest Lluch, a partir de dos quarts de set de la tarda es llegirà el Manifest del Correllengua, unitari, i que ve determinat per la Coordinadora d’Associacions de la Llengua. Un cop enllestit el pregó, xerrada que porta per títol “Joan Fuster: Els Països Catalans i la qüestió nacional”. La impartirà l’historiador Jan Brugueras. Una proposta de Solé creu que serà molt ben rebuda, sabent que a Vilassar de Mar, el divendres és festiu.

L’endemà, dissabte, el Correllengua salta de la Biblioteca a la Plaça Tarradellas. Des de les 10 del matí, exposició sobre Joan Fuster, i un munt de tallers i activitats entre les quals destaca el projecte Commonvoice. Una proposta novedosa que acaba d’arrencar i que és el banc de veu lliure i gratuït més gran del món. Qui vulgui podrà participar en aquest projecte, posant la seva veu, des del seu telèfon mòbil, i així es podrà confeccionar el banc de veus. I, al voltant de les 2 de la tarda, dinar popular a un preu de 10 euros. Paella de verdures, pa, vi, aigua i postres. Cita musicada amb les veus i els acords del cantautor Marcel Marimon.