Aquest divendres 28 d’agost fa 35 anys que el maresmenc Toni Sors feia el cim de l’Everest

Tal dia com avui, un 28 d’agost de fa 35 anys, el maresmenc Toni Sors (Sant Vicenç de Montalt) va ser el primer dels tres catalans que va arribar, per primer cop, al cim de l’Everest; la muntanya més alta de la terra, en la mítica expedició organitzada per Caixa de Barcelona que va culminar amb el famós Hem fet el cim. Sors, de l’Agrupació Científico excursionista de Mataró, va morir, dos anys després de la fita, quan escalava el cim més complicat del món, el terrible Lhotse Shar a l’Himàlaia.

El 28 d’agost de 1985, la primera cordada catalana assolia els 8.848 metres de l’Everest. Formaven l’expedició Sors, Òscar Cadiach i Carles Vallès. Eren dos quarts de set de la tarda quan arribaven al cim. Feien història no només per ser la primera expedició catalana sinó també per ser els primers occidentals que ho feien escalant des de la vessant tibetana fins aleshores reservada només a alpinistes xinesos i japonesos.

L’any 1987, dos anys després de la fita, Sors va encapçalar l’expedició mataronina al terrible Lhotse Shar de 8.400 metres ubicat a la serralada de l’Himàlaia i considerada la muntanya més difícil. La cordada era formada per vuit membres de l’Agrupació Científico Excursionista de Mataró. Una allau va acabar amb la vida de 4 alpinistes maresmencs:  Sergi Escalera, Francesc Porras i Antoni Quiñones, a més del mateix Sors.

Una escultura que reprodueix la silueta de l’Everest recorda Antoni Sors a la plaça que porta el seu nom, ubicada al costat del Parc Nou de Mataró.