Aquest divendres es lliuren els guardons de Viles Florides 2018

Aquest divendres 5 d’octubre se celebra a 2/4 de 6 de la tarda al jardí del Castell de Vila-seca l’acte de lliurament de les Flors d’Honor de Viles Florides de 2018, iniciativa impulsada per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya per fomentar la millora dels espais verds. L’objectiu final és fer créixer l’interès per la natura i el verd, i afavorir la consciència sobre el medi ambient i la necessitat de viure en espais sostenibles. La idea, similar al concurs que es celebra a França des de fa més de 50 anys, és atorgar un distintiu, la Flor d’Honor, a aquells municipis que destaquen pel seu compromís amb els espais verds, la cura del medi ambient a través dels espais enjardinats i la millora de l’espai urbà.L’acte serà presidit per Teresa Jordà, consellera d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació de la Generalitat i presentat per Fermí Fernández. L’Ajuntament de Vilassar de Mar  ha presentat a aquest certamen una memòria dels enjardinaments i de les actuacions realitzades al nostre poble pel consistori. Hi assistirà el regidor d’Espais Públics, Equipaments i Medi Ambient, Joan Roca.

En aquesta memòria es destaca que al nostre municipi els principals objectius en relació a la gestió i millora dels espais verds són, per una banda, el manteniment i renovació constant de tots els espais verds que hi ha actualment, i per altra banda, la incorporació de nous espais verds en les actuacions urbanístiques que es desenvolupen, és a dir, guanyar espai verd dins de la vila.

Per assolir tots aquests objectius des de l’Ajuntament es porten a terme diferents estratègies en la gestió de l’arbrat viari i la jardineria del poble, entre les que destaquen:

Pel que fa a estratègies mediambientals: potenciació de totes aquelles actuacions que contribueixen a ampliar l’espai verd del poble i a protegir el medi ambient de contaminants. A tall d’exemple: actuació de protecció i senyalització de la zona de vegetació psammòfila, adequació dels espais verds en la remodelació de l’aparcament de l’Avinguda del Progrés, prohibició de l’ús de glifosat, actuació per ajudar a la protecció de les abelles i altres insectes. Amb aquest objectiu, s’ha creat un nou espai en que es cultiva jardineria silvestre per a que hi vagin les abelles. Un grup de voluntaris s’encarrega de mantenir la vegetació i no costa diners al poble.I finalment, iniciació d’activitats escolars per promoure el coneixement dels arbres del poble. L’Escola Els Alocs ha iniciat un projecte d’identificació dels arbres del pati i té la intenció de senyalitzar-los amb estaques informatives. És un projecte participatiu amb els alumnes de l’escola.

Pel que fa a les estratègies per potenciar aspectes socials, cal destacar aquests aspectes:

En relació amb la inserció de persones discapacitades, cal subratlar que l’empresa encarregada del manteniment de la jardineria és la Fundació CEO del Maresme, la finalitat principal de la qual és la creació i el manteniment de llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual a tota la comarca del Maresme. Veure els operaris del CEO treballant a la via pública ajuda a despertar la consciència social dels vilassarencs. Amb el pas dels anys, aquests treballadors han demostrat una gran capacitat de treball i han contribuït a millorar en valors socials als veïns de Vilassar de Mar. També cal destacar que el passat 17 de març es va celebrar la primera edició de la Festa de la Primavera (Viles Florides) a Vilassar de Mar. Aquesta festa celebra l’arribada de la primavera amb tallers i activitats relacionats amb les flors. Els assistents van participar en la creació d’un vistós mural i d’un ornament floral afegint-hi flors. Es van repartir flors entre els assistents. També es va fer difusió de la importància de conservar les abelles i de crear espais on hi puguin anar. Amb aquesta finalitat l’associació Bee Amic va repartir fulletons i llavors dins de la campanya Sembrem flors per les abelles. L’objectiu de la campanya és que es plantin més flors a les cases per crear nous espais per conservar les abelles en espais urbans. També es va poder participar en un laboratori de lectura Naturalistes, adreçat a famílies amb infants a partir de 6 anys. Pel que fa a formació en floristeria, l’Ajuntament de Vilassar de Mar és un dels pocs centres col·laboradors del Servei d’Ocupació de la Generalitat homologats per a impartició de cursos de certificats de professionalitat de floristeria. Un any més s’ha ofert aquesta formació adreçada prioritàriament a persones en situació d’atur. Actualment s’està realitzant el certificat de professionalitat d’Activitats de Floristeria de 500 hores, que inclou 40 hores de pràctiques en empreses, i properament s’iniciarà el d’Activitats Auxiliars de Floristeria, de 410 hores lectives. La formació, fonamentalment de caire pràctic es realitza en les aules de l’escola d’art floral Smilax Taller de Florística dins del recinte del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya.

Pel que fa a estratègies en relació als aspectes econòmics: Des de l’Ajuntament es vetlla per a que totes les actuacions tinguin el mínim cost possible i es realitzin amb la màxima transparència. També se sol·liciten subvencions per reduir els costos. Amb aquesta finalitat destaquen les següents actuacions fetes: s’ha demanat una subvenció de la Diputació de Barcelona per senyalitzar la zona de vegetació psammòfila. Amb els diners de la subvenció s’han encarregat dos plafons de senyalització, amb informació i fotografies per descriure les característiques principals de la vegetació psammòfila.