Aquest diumenge, eleccions al Parlament de Catalunya

Diumenge 14 de febrer, 15.803 vilassarencs i vilassarenques estan cridats a les urnes a les eleccions al Partament de Catalunya. Està previst que els col·legis electorals obriran les seves portes a les 9 del matí i les tancaran a les 8 del vespre. Hi haurà 23 meses electorals.

El Pavelló Paco Martín (tant la pista interior ubicada a la Carretera d’Argentona, 105 com la seva pista annexa ubicada al carrer Santiago Rusiñol, 92) , l’Escola del Mar (carrer Jeroni Anyè 2-18),  l’institut Pere Ribot (carrer Santa Eugènia 62-72), la Biblioteca Ernest Lluch (carrer Santa Eulalia 66-80) i el pavelló poliesportiu de la Bòbila (avinguda Arquitecte Eduard Ferrés 190-206) són els nous col·legis electorals de Vilassar de Mar

Hi haurà 23 meses repartides en els cinc col·legis electorals: al pavelló Paco Martínez (pista interior i annex) 10 meses; al poliesportiu La Bòbila , 5 meses; a l’institut Pere Ribot 4 meses; a la Biblioteca Municipal, 2 meses; a  l’Escola del Mar 2 meses..

Per tant, es cauen de les anteriors cites electorals el Vaixell Burriac, el Museu Monjo i l’escola Pérez Sala. Aquest canvi ve motivat per la pandèmia del coronavirus que obliga canviar l’anterior model i apostar per nous recintes de votació àmpliament ventilats.

Totes les persones que, fins ara, votaven a l’Escola del Mar s’hauran de repartir, atenció, entre la pista interior del Pavelló Paco Martín, ubicat a la carretera d’Argentona 105 i la Bòbila, situada a l’Avd Eduard Ferrés 190.

Els vilassarencs i vilassarenques que dipositaven el seu vot a l’Institut Pere Ribot, que tradicionalment era el col.legi electoral de Vilassar de Mar en el qual hi votava més gent, hauran d’anar el 14 de febrer repartits, segons districtes, a l’Escola del Mar (c/ Jeroni Anyè 2), a la Biblioteca (c/de Santa Eulàlia 66-80). Un cop treta aquesta pressió, alguns veïns i veïnes podran seguir votant al Pere Ribot tal i com han fet sempre.

Els votants que tenien el Museu Monjo com a referent, hauran de votar a la pista interior del Pavelló Paco Martín. La pista exterior del pavelló Paco Martin absorbirà tots els vilassarencs i vilassarenques que, fins ara, anaven a votar a l’escola degana de Vilassar de Mar, el Pérez Sala.

Finalment, el Vaixell Burriac deriva tota la seva pressió al poliesportiu de la Bòbila de l’Avd Eduard Ferrés.

Així doncs, compte amb tota aquesta informació i recomanem llegir-nos bé les targetes electorals que hem rebut a les nostres bústies per definir on haurem d’anar a votar, segons els nostres domicilis, ja que la situació canvia, per culpa de la tercera onada de la Covid 19.

Un cop coneguts els arguments del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per mantenir les eleccions del 14 de febrer -considera que l’estat d’alarma no preveu suspendre el dret de sufragi-, toca parlar de com es votarà.

Ens fixarem, ara, en les meses electorals. S’han repartit les citacions, i la Junta Electoral ja ha avisat que la por al coronavirus no és un eximent. Per tant, els membres de les meses hauran de passar un test d’antigen previ a la constitució dels col.legis i enfundar-se en equips EPI el diumenge 14 de febrer, especialment, per a la franja de 7 a 8 del vespre que és l’espai reservat per a positius, sospitosos o contactes estrets.

Tant si t’ha tocat estar en una mesa o no, has de saber que a tots els membres que constitueixin els col.legi electoral se’ls faran tests d’antígens de coronavirus a l’inici de la jornada. I és que s’hauran de fer a tots els presidents i vocals de Catalunya. Unes 75.000 persones. Tot això implicaria la mobilització als col.legis electorals d’entre 3.000 i 5.000 sanitaris. Uns col.legis electorals que s’han d’adaptar a temps covid i han de ser, a tot Catalunya,  pavellons esportius o espais amplis similars.

Pel que fa al procés de les votacions, de 9 del matí a les 12 del migdia s’ha establert una franja preferent per a col·lectius de risc (personesmajors de 65 anys, personesamb diabetis, hipertensió, obesitat mòrbidao alguna malaltia crònica (cardiovascular, hepàtica crònica, pulmonar crònica, renal crònica, neurològica, neuromuscular crònica, immunodeficiència congènita o adquirida o càncer, dones embarassades) i una altra franja  de 7 a 8 per aquelles persones que guarden aïllament domiciliari per ser positius per coronavirus, contactes estretsde casos confirmats o aquells amb símptomes que siguin sospitosos de tenir covid-19. En canvi, tots els ciutadans que no siguin de risc i que no estiguin aïllats pel coronavirus tindran la major part de la jornada electoral per poder anar al seu col·legi: de 12 a 19 h. Tot i que totes aquestes franges horàries són només recomanacions, les autoritats apel·len a la responsabilitat ciutadana i demanen complir-les.

Per a darrera hora, doncs, els membres de les meses s’hauran de posar equips de protecció EPI.

Els membres de les meses rebran mascaretes, pantalles facials, guants, gel hidroalcohòlic i termòmetres, (només podran accedir persones amb temperatura inferior a 37,5 graus) i en l’última franja, quan hi vagin els positius, s’hauran de posar equips de protecció EPI.

Els membres de les meses estaran separats per un metre i mig. No podran tocar el DNI dels votants i l’hauran de comprovar a distància o bé en una safata. Als votants se’ls recomana que portin el vot preparat de casa. L’acte de dipositar el vot es farà en solitari amb l’excepció de les persones dependents.

Cal recordar, també, que la llei electoral vigent, la LOREG, preveu multes i fins i tot presó si algú no es presenta a la mesa. Les al·legacions les ha de resoldre la Junta Electoral de cada zona.

Documentació necessària per votar:
– A l’hora de votar, cal portar un document acreditatiu: el DNI, el carnet de conduir, el passaport o la targeta de residència.

Recomanacions per votar amb seguretat:

-Porteu el sobre de votació preparat de casa

-Abans d’anar a votar consulteu quin és el vostre col·legi electoral i mesa de votació

-Consulteu les franges recomanades de vot

-Eviteu anar acompanyats a votar, si és posible

-Recordeu l’obligació de dur mascareta .Si no no es podrà accedir al centre de votació

-Respecteu la distancia de seguretat a les cues de l’exterior i interior del local electoral. Caldrà respectar la distància mínima d’un metre i mig.

– Desinfecteu-vos les mans a l’entrada del col·legi electoral. Caldrà fer ús delgel hidroalcohòlic. Eviteu el contacte amb altres persones

-Entreu al col·legi amb el sobre de vot i la vostra identificació preparada

– En acabar, no us quedeu pels volts del col·legi electoral per evitar aglomeracions

– Recordeu portar la targeta censal per saber a quin col·legi i a quina mesa voteu.

– Al col·legi electoral hi haurà  cartells que informen on es troba cada mesa electoral.

– Als col·legis electorals, hi ha personal de l’Ajuntament per informar a quina mesa correspon votar

Al web i l’aplicació, a l’app, de l’Ajuntament també es pot consultar a quin col·legi i mesa us toca votar voteu (enllaç amb el cercador de l’Institut Nacional d’Estadística).

Més informació en aquest enllaç:

Web Ajuntament de Vilassar de Mar