Aquest diumenge, Primera Fira del Disc de Segona Mà d’Arenys de Mar

Arenys de Mar s’està convertint en un municipi de referència per als amants de la música en general i molt especialment per als col·leccionistes de discos. Des de fa anys la Fira de Brocanters i Col·leccionisme, que se celebra cada segon diumenge de mes al matí, en plena Riera,  acull -a més de parades de venda de llibres, objectes de decoració, clauers, figures, revistes, diaris, postals, adhesius de boîtes-discoteques….-   algunes parades de venda de discos de venedors i venedores procedents del mateix Arenys de Mar, d’altres pobles del Maresme i fins i tot de fora la comarca.

Ara, l’associació cultural de col·leccionisme nou i vell que organitza aquesta fira, Crisàlide, ha decidit anar un pas més enllà i organitza la Primera Fira del Disc de Segona Mà d’Arenys de Mar, davant de la demanda que s’havia originat. Tenien intenció de fer-la el 2020 però l’esclat de la pandèmia del coronavirus ho va impedir.

Aquesta fira es realitzarà diumenge 17 d’abril a la plaça de l’Església durant tot el dia i es comptarà, aproximadament, amb  una desena i escaig de parades de venda de discos, de paradistes procedents d’Arenys de Mar, El Masnou, Mataró, Alella, Malgrat de Mar…….

És fàcil arribar-hi des de fora d’Arenys de Mar: s’hi pot anar en tren, quan s’arriba a l’estació de Renfe d’Arenys  de Mar es puja caminant la Riera, i passada mitja Riera, a la part esquerra,  trobarem la plaça de l’Església. També s’hi pot anar en cotxe o moto. La zona de la  Riera que hi ha una mica més amunt és d’aparcament lliure els diumenges i festius intersetmanals.

Des de l’associació Crisàlide, estan molt il·lusionats amb l’organització d’aquesta fira i estaran molt pendents de la resposta del públic assistent, ja que això els servirà per valorar si tornen a fer-la de nou en el futur.

Recordem que no és massa fàcil poder viure l’experiència de comprar in situ discos de vinil i  cds, nous i de segona mà, al Maresme, ja que la venda de música a través d’Internet a través de diferents portals s’ha anat imposant en els darrers temps per sobre de les formes tradicionals. De fet, molts col·leccionistes vilassarencs o maresmencs s’han hagut de traslladar sovint a Barcelona per poder mirar, remenar i comprar discos, ja sigui en les fires del disc que es fan periòdicament a la capital catalana o a les poques botigues de música que sobreviuen.

I és que moltes de les botigues de tota la vida que venien discos han tancat des de fa temps les seves portes

En el cas de Vilassar de Mar, Detalls, Electrodomèstics López Teixidó o Trònik. Altres establiments que en venien ja no en tenen, com l’antiga Unión Ragué, actualment Electrodomèstics Maresme. En el cas dels cassettes i cds, cal recordar que de manera paral·lela a aquests establiments, estaven a la venda en alguns bars i benzineres, que tenien un petit estoc de cassettes musicals, d’acudits (els d’Eugenio, Arévalo, Cassen, Hermanos Calatrava i Ramon eren uns clàssics) , cintes netejadores per als capçals dels radiocassets i dels reproductors de cassets del cotxe i cds. També en el mercat ambulant setmanal dels dijous hi havia fa molts anys alguna parada de venda de cintes de cassets.

En el cas de Mataró, les botigues que al llarg de les dècades dels setanta, vuitanta i nouranta  eren autèntic lloc de peregrinatge per als amants de la música, com Discos Batlle, Discos Daina, Submarí Groc, Discos Swing o Discos Track, a les que també hi anaven molts vilassarencs, ja no existeixen. I l’establiment de venda de cds i dvds de música i pel·lícules de segona mà que va obrir les seves portes fa pocs anys ubicat molt al costat del pàrquing a la plaça de les Tereses, en el carrer que porta cap a la plaça de Santa Anna, es va traslladar a Barcelona. Actualment és possible trobar a la capital de la nostra comarca discos en algunes poquíssimes botigues de discos que encara segueixen obertes, que es poden comptar amb els dits d’una mà, en botigues de venda d’articles de segona mà i gairebé quasi enlloc més. Les grans superfícies comercials han anat reduint l’espai la seva secció dedicada a discos fins a fer-la desaparèixer totalment en la majoria de casos i, en el cas de les superfícies que han mantingut la secció, tenen poc estoc i la secció de música és quasi testimonial.

En el cas de Calella, recordem que cada primer diumenge de mes la fira de brocanters del municipi que es fa al Passeig Marítim al matí també acull algunes poques parades de venda de discos de vinil, cassets, cds i fins i tot algun cartutxo dels anomenats popularment com a “Ocho pistas”, molt populars als vuitanta o algun mini disc d’algun artista.

Recordeu: diumenge 17, Primera Fira del Disc de Segona Mà a la plaça de l’Església d’Arenys de Mar durant tot el dia, de 10 del matí a 9 del vespre, amb parades de venda de discos de vinil (singles, LPS, EPS, maxisingles, que en els seus inicis s’anomevanen supersingles), cassets, cds, llibres de música, dvds de música, pòsters, pins i altres objectes de marxandatge musical. ….

Hi trobareu música pop, disco, heavy, metal, rock, melòdica,  cantautors, salsa, sardanes, havaneres, flamenc, house, música infanti, sarsuela, òpera, música clàssica….

La fira compta amb el suport de l’Ajuntament d’Arenys de Mar. En cas de pluja, la fira quedaria ajornada per a un altre dia. Escolta  el reportatge que hem emès a “Crònica” en aquest enllaç