Aquest dissabte, Tres Tombs

Tradicional esmorzar al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, rua de cavalls i carruatges (que donaran les preceptives tres voltes als principals carrers del nucli antic de Vilassar de Mar) i la benedicció dels animals a la plaça de l’Església són els principals ingredients dels Tres Tombs que, tornen, al nostre municipi demà; després de dos anys d’absència per culpa de la pandèmia del coronavirus. En parlarem amb un dels organitzadors, l’Ignasi Ruiz.

A les 10 del matí, esmorzar al Mercat de Flor, a un preu de 5 euros per al públic i de franc per als organitzadors, al punt del migdia de demà, inici dels Tres Tombs, i a tres quarts d’una, a la plaça de l’Església i al carrer de Sant Joan, benedicció dels animals.

Els Tres tombs tornen després de dos anys d’absència a Vilassar de Mar, per culpa de la pandèmia, després que el 2020 s’aconseguís un autèntic rècord: els Tres tombs més florits de Catalunya. Ignasi Ruiz explica que és una festa de complicada gestió: les cases, a Vilassar de Mar, ja no tenen cavalls per treballar al tros, Abans el cavall era l’eïna bàsica de funcionament de la casa, per treballar i fer feina.

Una festa que sobreviu gràcies a la il·lusió. El carro més nou que hi haurà té una roda que té 150 anys. De fet, el carruatge més proper a nosaltres que desfilarà és un que ve de Cabrera de Mar. Una celebració que costa de mantenir; per això Ruiz fa una crida a comprar els tradicionals panellets de Sant Antoni.

Admet, Ruiz, que si ve hi ha alguns municipis en els quals aquesta celebració va de baixa, hi ha altres on es recupera. Cas a part és el Tres Tombs de Vilassar de Dalt. Una autèntica festa. A la veïna localitat hi ha una entitat amb més de 300 socis i els Tres Tombs s’han reaitzat cada any, sense interrupcions.

L’edició dels Tres Tombs 2023 de Vilassar de Mar se centra enguany, com explica Ruiz, en el retorn a la normalitat després de la pandèmia. Això sí, no hi faltaran dues figures claus: la persona abanderada, que no podem anunciar encara, i la imatge de Sant Antoni Abat, Demà hi haurà com a novetat un carruatge nou

Una festa, també, que en els darrers anys ha estat qüestionada per diferents sectors animalistes. Des de l’Agricola de Vilassar de Mar, entitat organitzadora amb l’Ajuntament i el Mercat de la Flor, maltractament zero als animals. Contracten un veterinari perquè fai inspecció a tots els animals i l’animal que no està en condicions no circula.

La concentració dels Tres Tombs es realitza al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya i la cercavila començarà a les 12 amb aquest recorregut: Tres voltes pels carrers de Sant Josep, Mare Caterina Coromina, riera d’en Cintet, Santa Coloma, Sant Francesc, Dr. Masriera, Anselm Clavé, Sant Joan i Sant Josep. En acabar, seguirà per Sant Joan, Av. Montevideo, Av. Carles III, Av. Lluís Companys, Rda. Vilassar, Maria Vidal, Sant Vicenç i acabarà al Mercat de Flor. La benedicció tindrà lloc a les 13 a la plaça de l’Església.