Aquest dissabte, presentació de la primera comunitat energètica de Vilassar de Mar

Aquest dissabte, a les 6 de la tarda a la Sala Maria Roser  Carrau, es presenta no només la primera comunitat energètica de Vilassar de Mar, sinó la primera comunitat energètica del Maresme. Es tracta d’una cooperativa, sense ànim de lucre, que ofereix a aquells vilassarencs i vilassarenques que ho vulguin la possibilitat d’autoabastir-se d’energia gràcies a una placa fotovoltaica que s’instal·larà, aquest estiu, al Polígon Industrial de Vilassar de Mar. A finals de 2024 es confia en què les persones que s’hi hagin adherit puguin començar a consumir energia renovable i vilassarenca al 100%. Amb en Miquel Olivé, l’Albert Puig i en Miquel Àngel Aragonés encenem el llum!

Van començar a somiar, aquests socis fundadors al novembre de 2022. Fa pocs dies ja es van constituir, legalment i davant de notari, comunitat. Aquest dissabte presentaran el primer projecte. Serà de model cooperatiu. Energia solar per a l’autoconsum per abastir d’energia vilassarencs i vilassarenques que s’hi hagin associat.  Energia produïda a la nostra localitat.

S’instal·larà, segurament aquest estiu, una placa fotovoltaica al Polígon que generarà energia, Qui ho vulgui hi podrà endollar la seva llar un cop s’hagi associat a la comunitat energètica de Vilassar de Mar. Les persones associades no hauran de modificar la seva instal·lació actual.

I si ens hi volem connectar? Què hem de fer?

Només cal que et facis soci de la cooperativa, pagues una quota de 100 euros per tota la vida, i després pagaràs pel trosset de placa que necessitis, i pots mantenir la teva companyia elèctrica habitual. La companyia descomptarà de l’import l’energia que el tros de placa hagi produït.    

La quota d’entrada, per fer-se soci,  és de 100 euros, en un únic pagament i per sempre, i, en cas d’abandonar la comunitat, es tornaran els diners. En cas que es pugui arribar a assolir alguna subvenció per a comunitats energètiques, els preus es reduirien. El perfil de client ideal és el que viu en una comunitat de veïns.

Assenyalen que la proposta, l’opció, és vàlida tant per a persones propietàries com per persones que visquin de lloguer. Aquestes, en cas de canviar de residència i llogar un altre immoble, es podran continuar beneficiant sempre i quan segueixin vivint en el radi d’acció de la placa fotovoltaica de Vilassar de Mar.

De cara a aquest dissabte, ens expliquen Olivé, Puig i Aragonés, molta pedagogia. Respondre les preguntes. Fins i tot, no descarten fer estudis, informes personalitzats sobre els consums d’aquelles persones interessades que els ho demanin. Cada cas és cada cas.

Depèn del consum habitual serà recomanable més o menys potència.

Ara bé, normalment, el paquet ideal seria el de mig kilowatt. Farà, en un règim de consum normal, poc excedent, però aquesta energia no es perdrà. El soci podrà vendre el que li sobra a la pròpia companyia distribuïdora que ara té contractada.

Sempre hi haurà excedent, asseguren Olivé, Puig i Aragonés perquè, diuen, és pràcticament impossible quadrar la corba de producció amb la de consum. Les persones sòcies només hauran de contactar amb la companyia  de llum que tingui contractada per comunicar-li que hi haurà energia excedentària per a vendre-li.

Entrar en el món de la cooperativa de Vilassar de Mar també ens implicarà un canvi de xip. Un canvi d’hàbits, ja que sempre serà més recomanable programar, sempre que es pugui, els aparells a l’horari diürn.

Insisteixen, des dels nostres micròfons, que tot és legal i que hi ha un Reial Decret que ho argumenta. Un Reial Decret diuen que sembla que quan el van redactar van pensar en Vilassar de Mar. Un radi de quilòmetres. Per tant, pràcticament tot el nostre municipi s’hi pot adherir.

Vilassar de Mar és un poble amb la densitat concentrada en quatre quilòmetres quadrats, i allà on tenen previst fer la primera instal·lació es cobreix la totalitat del municipi.   

Ara, dins de la comunitat energètica, són 10 socis fundadors i a les beceroles de les explicacions del primer projecte ja tenen una cinquantena de persones interessades. D’entrada podran oferir 114 paquets de mig kilowatt. El repte serà, també, buscar teulades i espais a Vilassar de Mar per ubicar noves plaques solars.

Als nostres tres convidats els és complicat explicar quan podem estalviar amb la comunitat energètica de Vilassar de Mar. Els preus, en un mercat lliure, són molt volàtils

Si una persona es col·loca 1 kilowatt (dues plaques i escaig), l’estalvi que tindrà serà d’uns 180 euros a l’any, aproximadament.

De moment, estan en converses amb l’Ajuntament de Vilassar de Mar.

Apunten, per acabar,Olivé, Puig i Aragonés que una persona pot ser sòcia només per col·laborar i no pas per comprar un paquet energètic de mig kilowatt. Aspiren que, en 15 o 20 anys, una tercera part del nostre poble, consumeixi energia feta a Vilassar de Mar.

A Catalunya hi ha altres comunitats. A Sant Pere de Torelló, al Prat, a Sitges o a la comarca d’Osona. Cadascuna amb les seves singularitats i particularitats.