Aquest dissabte, Marató de Donacions de sang “de pel·lícula”

El Banc de Sang i Teixits de Catalunya organitza la Marató de donants de sang a Vilassar de Mar, la campanya més multitudinària de l’any que aquest any té com a lema ‘Donar sang és una altra pel·lícula’. L’Ajuntament de Vilassar de Mar, l’Escola Pérez Sala, l’Associació de Donants de Sang del Maresme i Creu Roja col·laboren en l’organització.

La Marató d’enguany canvia el seu format per adaptar-se al funcionament de la donació des de l’inici de la pandèmia. Per això, la jornada de donació serà amb cita prèvia dissabte 10 d’abril, des de les 10 del matí fins les 10 de la nit,  a l’Escola Pérez Sala.

Durant aquesta jornada, l’objectiu és aconseguir 200 donacions de sang que permetran tractar prop de 600 pacients als hospitals catalans i ajudaran a mantenir les reserves de sang a un bon nivell.

La pandèmia ha fet que la donació de sang també s’hagi d’adaptar al nou context. Ara cal reservar hora per evitar acumulacions de gent, no es poden fer activitats al carrer, cal portar mascareta per donar i els busos de donació s’utilitzen només en campanyes excepcionals.

Sota el lema “Donar sang és una altra pel·lícula” la Marató de Donants de Sang està ambientada en el cinema, i els donants poden reservar hora al web com si reservessin una butaca. A més, els donants també tindran crispetes a les sales de donació i seran rebuts amb una catifa vermella.

Durant la donació o al final, podran fer-se una fotografia amb cartells amb frases mítiques de pel·lícules adaptades a la donació.

Durant la Marató es descobriran històries de pel·lícula relacionades amb la donació per part de donants i receptors. Al web donarsang.gencat.cat/MsangVilassar es poden veure els tràilers d’aquestes històries plenes d’altruisme, passió i emoció. 

Històries com la del David, que al març, amb la por del confinament absolut, va sortir a donar sang i es va trobar per sorpresa la seva germana.

O la Mireia, infermera, donant de sang i medul·la. Es va tatuar al braç el dia 29 d’octubre de 2019 per recordar la data que va ser donant de medul·la. Cada 29 d’octubre ve a donar sang per recordar aquell moment.

També la història de Marc, que va sortir amb tres amics a fer una excursió a la muntanya i, ja de tornada, va caure i els amics no el podien localitzar. Després de moltes hores, els bombers el van trobar amb hipotèrmia i amb fractures greus. Va rebre molta sang.

O la del Jordi, nedador i ex pacient COVID. Va estar 10 dies ingressat a l’Hospital de Reus i, un cop superada la malaltia, va fer-se donant de plasma per ajudar altres persones.

Són històries reals convertides per a aquesta Marató en tràilers de pel·lícula. A més, tothom qui vulgui pot enviar un vídeo breu de la seva història de pel·lícula sobre la donació al Whatsapp del Banc de Sang (677 071 756) i es podrà veure als perfils de xarxes socials (@donarsang).

A Instagram, tothom pot utilitzar el filtre amb la imatge de la Marató i compartir-lo. S’hi pot accedir des del compte de Instagram del Banc de Sang (@donarsang) o bé des d’aquest enllaç.

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions: tenir més de 18 anys, pesar 50 quilos o més i en cas de ser dona, no estar embarassada. Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web del Banc de Sang es dona resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació

  • Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia
  • La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers
  • De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma
  • Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.
  •          Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del Banc de Sang es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària. Cada dia fan falta a Catalunya de 800 a 1.000 donacions de sang. Amb la represa d’intervencions i tractaments ajornats durant la pandèmia la necessitat de sang als hospitals s’incrementa.

Qüestions importants que cal saber. Cliqueu el link per conèixer la resposta:

Per a què es fa servir la sang?

Testimonis de persones que han necessitat sang.

6 de cada 10 catalans no han donat mai sang

Per què es necessita sang per a deu dies?

En la Marató de Donacions, cal sang de tots els grups.