Aquest dissabte, acte d’homenatge a Lluís Companys, organitzat per ERC

 

ERC de Vilassar de Mar organitza un acte aquest dissabte per retre homenatge a Lluís Companys, que va ser president de la Generalitat de Catalunya a partir de 1933.

Lluís Companys va ser advocat sindicalista durant el primer terç del segle passat i dirigent d’Esquerra Republicana de Catalunya. Va participar en la victòria electoral del seu partit l’any 1931, al costat de Francesc Macià.

Companys va ser escollit primer president del Parlament de Catalunya l’any 1932 i en morir Francesc Macià l’any 1933, fou elegit president de la Generalitat. Hagué de governar en una època de grans commocions socials i polítiques, sobretot en el període de la guerra civil espanyola de 1936-1939.  Refugiat a França, després de la victòria a la guerra civil, del general Franco, fou detingut a la Baule per la policia militar alemanya, que el va lliurar al govern espanyol i va ser condemnat a mort per un tribunal militar. Morí afusellat al Castell de Montjuïc de Barcelona el dia 15 d’octubre de 1940.

Marta Rovira, presidenta de la secció local d’ERC, ha explicat que l’acte tindrà lloc a les 6 del matí, l’hora en què va ser afusellat fa 82 anys, a la confluència de l’avinguda Lluís Companys amb Via Octaviana, i consistirà en una ofrena floral i un parlament.

Rovira ha destacat que Companys va ser una figura cabdal en la història de Catalunya. Ha afegit que “és l’únic president d’un govern europeu que ha estat afusellat després d’una guerra” i ha subratllat que encara no s’ha anul·la’t la sentència que el va condemnar a mort.