Aquest dissabte a les 12h, retransmissió de l’encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans

Que la vilassarenca Torre d’en Nadal esdevingui un far d’esperança per a totes les persones migrants que perden la vida a la Mediterrània tot cercant un futur millor. Aquest és l’objectiu de l’acte que es fa, aquest dissabte, a partir de les 12 del migdia a la plaça de Pau Vila. Als peus de la Torre. Per primer cop, Vilassar de Mar se suma a aquesta proposta solidària. Avui ens fa costat Jos Petit, representant del GOVI (Grup d’Opinió de Vilassar de Mar), una de les entitats que orquestren l’acte juntament amb el Centre d’Estudis Vilassarencs, la Creu Roja de casa nostra, l’Aula d’Extensió Universitària, els Mansuets de foc i l’Ajuntament del nostre municipi. Un acte que serà retransmès en viu per Vilassar Ràdio a les 12 del migdia, que transformarà les antigues senyals de fum que es feien a la nostra costa alertant de l’arribada dels pirates en fum d’esperança, de guia, de referència.

Jos Petit ha explicat que al 2016 a la illa de Mallorca una sèrie de persones, en veure l’estat en què es troben les talaies i els talaiots de l’illa, decideixen iniciar un procés de recuperació d’aquests elements arquitectònics. Ha afegit que aquestes persones, davant de la situació dels migrants a la Mediterrània, van apostar perquè aquest tipus d’elements arquitectònics fossin també un far per a totes aquelles persones que busquen una vida millor. Aquesta iniciativa solidària es va escampar fora de Balears després i arriba ara aquí.

Vilassar de Mar, doncs, debuta aportant el nostre granet de sorra en aquesta causa.

Pel que fa a l’estructura de l’acte, Jos Petit ha explicat que a les 12 del migdia hi haurà la presentació de l’activitat, a càrrec del GOVI (Grup d’Opinió de Vilassar). Després a les 12’05h la xerrada “Les torres de defensa de Vilassar de Mar del seu origen a l’heràldica municipal”, a càrrec del Centre d’Estudis Vilassarencs. Més tard, a les 12.45 h, es farà lectura del manifest, a càrrec de Creu Roja Vilassar de Mar, a les 13h l’encesa de fum, a càrrec dels Mansuets de Foc , a peu de torre. Fum simbòlic, símbol d’amistat. I a les 13.15, cloenda de l’acte amb música en directe, amb interpretació , entre altres peces de “Viatge a Ítaca”.

De moment, doncs, el nostre municipi arrenca amb aquesta proposta innovadora amb la voluntat, amb la idea de donar-li més múscul solidari en properes edicions. Ha afegit que de cara a pròximes edicions, no descarten fer l’acte a primera hora del matí i al vespre, quan enfosqueix, encendre les talaies.

Tot, és clar, en el marc preciós (i indicat per a l’ocasió) de la Torre d’en Nadal que, darrerament, estrena remodelació. Un edifici privat, del segle XVI, referent a la costa del Maresme. Petit ha afegit que “és molt desagradable veure que s’ha fet alguna pintada”.

La iniciativa del projecte té per objectiu posar en evidència el drama humanitari de la migració per mar de la gent que ha de fugir del seu país, i fer-ho a partir d’elements destacats del patrimoni cultural com són les torres de guaita. Aquest projecte s’ha anat estenent per altres illes com ara Menorca i altres pobles costaners  valencians i murcians, i hi ha la voluntat que hi puguin participar el nombre més gran de pobles costaners. Té el suport de diverses entitats, i entre elles hi juga un paper destacat Amnistia Internacional.

L’Institut Ramon Muntaner (IRMU) s’ha sumat al projecte i està duent a terme tasques de difusió a través de la xarxa de Centres d’Estudis Locals de Catalunya.