Aquest dimarts, xerrada sobre “La vida al circ contemporani”

“Em deixaré endur i improvisaré”. Alba Sarraute, directora de teatre, pallassa, actriu, música i acròbata catalana, arrenca aquest dimarts , a partir de les 6 de la tarda  a la Sala Maria Roser Carrau, del cicle de conferències de l’Aula d’Extensió Universitària per al curs 2023-2024.

L’argentonina, que ha estat entrevistada a “Parlant de tot”, pronunciarà una conferència, amb el títol de “La Vida al Circ Contemporani”, en la qual ens explicarà les diferències entre el circ de caravanes i carpes, el circ tradicional, i el d’avui. El de carrer.

Sarraute reivindicarà, d’entrada, la salut de tots i totes en forma d’art de carrer. Molt necessari, assegura, especialment, després de la pandèmia del coronavirus i el confinament. Hem de recuperar aquests espais, diu la ponent, i el circ és ideal.

De família artística, Sarraute es va formar a l’escola de l’Aula de Teatre de Mataró i al Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel de Barcelona. Es va graduar a l’Academie de Cirque Contemporain Fratellini de París.

L’artista ens explica què és, sobretot, el circ contemporani. Un pas més, aprendre un ofici i no cal, com passava abans, venir de nissagues familiars, sinó que es pot aprendre en escoles que hi ha a Europa.

Per a ella, i això també ens ho explicarà aquest dimarts, el circ contemporani és, bàsicament, vocacional. Una disciplina que ha d’agradar a qui la vulgui practicar i, també, sacrificada ja que combina esport i aventura. Aquesta és la recepta de l’Alba Sarraute, que ha explicat el perquè la seva passió

Explica que el circ contemporani també canvia les tradicionals imatges de les caravanes i les carpes per altres espais i, fins i tot, maneres de desplaçar-se. Es tendeix a substituir la benzina pel sempre més ecològic tren i es desplacen amb aquest mitjà de transport. Ha subratllat que hi ha molts pocs circs contemporanis amb carpa.

Després d’una greu lesió en una cama entrenant, Sarraute aposta pel circ per adults. Ara mateix, treballa el mestre de la tragèdia, William Shakesperare, en circ, barrejant diverses disciplines.

Mare de dos fills, no descarta encetar la seva pròpia nissaga, ha dit que li agradaria transmetre’ls l’ofici.

Graduada a París explica que, ha explicat que a França, ens porten molts anys d’avantatge en les arts en general i en el circ en especial. A més, hem d’afegir, ha dit, els quaranta anys de nit, de dictadura, que vam patir.