Aquest dimarts, xerrada sobre “El fantasma de soledat”

El fantasma de la soledat: una forma d’alliberament o un motiu d’angoixa“. Aquest és el títol de la conferència que imparteix, avui, des de les 6 de la tarda a la Sala Carrau el professor de filosofia Nemrod Carrasco. És la primera xerrada de l’any de l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar, que també es pot seguir per videoconferència a través de la plataforma zoom.

És Nemrod Carrasco. D’aquesta manera, ens fa, per el “Parlant de tot” de Vilassar Ràdio, un tastet de la xerrada d’avui. I és que la soledat es mou en una paradoxa. No podem viure la soledat si no ens preparem adequadament abans. Ens pensem que sí però no és així i sovint moltes persones no s’atreveixen ni en pensar en la soledat.

La pandèmia i els efectes dels confinaments ens ha fet més present, a tots i totes, el fantasma de la soledat. En el fons, per a Carrasco, són malestars o problemes que ja eren soterrats i que, ara, afloren amb força. Els qui volen una vida solitària, no troben com estar sols, i els qui miren d’evitar la soledat, fugen d’ella però poden acabar sols.I és que no ens preparen per estar sols i tenim pànic a estar-hi.

La pandèmia ha intensificat les contradiccions que atravessen la societat com a ordre social i han aguditzat una sèrie de malestars.

Per a Carrasco, tenim totes les persones dues opcions. O sucumbir-hi o lluitar-hi. Com? Fent-nos preguntes. Per exemple, podem sentir-nos sols quan estem acompanyats o mal acompanyats.

Moltes arestes pengen de la conferència de l’Aula. Aguantem parelles sentimentals per por a estat sols o soles? Tenim fills per no estar sols el dia de demà?

La soledat, però, una reflexió que ens brinda Carrasco, no sempre va associada a estar físicament sol. Explica que sentim soledat per por a nosaltres mateixos.

Ell, en tant que professor de filosofia, ens convida a reflexionar sobre si la soledat pot ser, també, atractiva. Ens pot permetre comprendre’ns a nosaltres mateixos de manera profunda.

I és clar, tot amanit amb la hiperconnectivitat entre tots i totes que sembla que és obligatòria en els moments que vivim. Xarxes Socials, internet, etc.

Podeu escoltar l’entrevista sencera en aquest enllaç