Aquest dimarts, xerrada del periodista de TV3 Joan Roura sobre la situació política a Orient Mitjà

Aquest dimarts 3 de maig, a les 6 de la tarda i a la Sala Carrau, nova conferència de l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar. Amb un títol ambiciós “20 anys d’errors. Orient Mitjà des de l’Afganistan a Egipte despès dels atemptats de l’11 de setembre de 2001”. La impartirà, i per videoconferència, la veu autoritzada del periodista de TV3, Joan Roura, especialitzat en el conflicte.

Roura recorda que, el de l’Orient Mitjà, és un problema centenari que es precipita, diu, per la resposta dels EUA als atacs de Nova York i Washington. Per a ell, la invasió de l’Iraq i convertir-lo en un país amic feia molt temps que la buscava l’administració Bush; es pretenia redibuixar tot l’Orient Mitjà segons els interessos del tkink tank neoconservador New American Century.

Ell no creu en teories conspiratives dels atemptats de l’11S. Ha manifestat que l’atemptat no va ser provocat pels Estats Units, com apuntava alguna teoria conspirativa, però els va servir per a justificar la invasió a Irak.

L’Orient Mitjà és una zona calenta del planeta, tres continents, tres religions i molts interessos econòmics barrejats com la descoberta del petroli a principis del segle XX. El conflicte va aparèixer amb l’administració britànica de Palestina, que estava sota l’Imperi Otomà. Sense oblidar-nos mai, apunta el periodista de TV3, del paper que juga Israel. Per a ell, la solució només pot passar per la consecució d’un estat binacional. Ha subratllat que l’eix central de política occidental és assegurar l’hegemonia d’Israel en aquella regió. Israel és l’únic estat nuclearitzat de la zona.

Roura és pessimista. Veu difícil la solució. Tot amanit, és clar, amb un món àrab que funciona amb “tempos” molt diferents als del món occidental. El sentiment popular del món àrab  i que sempre ha considerat i considera que sempre se’ls ha humiliat i que han estat depenent d’interessos externs i sotmesos a règims despòtics

Per saber-ne mes, aquest dimarts a partir de les 6 de la tarda a la Sala Maria Roser Carrau de la mà de l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar.