Aquest dimarts s’esperen precipitacions intenses a qualsevol punt de la nostra comarca

Compte perquè avui dimarts 23 de novembre a la tarda, especialment, s’esperen precipitacions intenses a qualsevol punt de la nostra comarca. Protecció Civil ha activat les alertes dels plans Inuncat i Ventcat. Allunyat de rieres, torrents i zones inundables. No hi aparquis el cotxe i no travessis, tampoc, zones inundades encara que semblin poc profundes, ja que et pot arrossegar el corrent.

L’episodi de xàfecs intensos ja ha començat avui i a la meitat sud de Catalunya i s’estendrà cap al nord amb el pas de les hores. El vent serà generalitzat, però afectarà amb especial intensitat Barcelona i la Catalunya Central. S’espera, també, fort onatge a tot el litoral maresmencs durant tot aquest dimarts.

Per això, Protecció Civil aconsellarRetirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent, allunyar-se dels marges de rius, rieres, torrents i de zones inundables en general i extremar les precaucions en la mobilitat a les zones afectades pel mal temps i evitar desplaçaments innecessaris.

A més,no us acosteu a espigons i esculleres a veure trencar les onades.

Pareu especial atenció al vent. Fins avui a la nit s’espera que bufi vent de component est amb ratxes màximes que poden superar els 72 km/h de manera generalitzada al territori i amb especial intensitat a comarques de la Catalunya Central i de Barcelona.

Quant a les pluges, l’SMC preveu un episodi de xàfecs intensos a partir d’ahir al vespre i durant tot el dia d’avui que podran superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts i anar acompanyats localment de tempesta. Les pluges han començat, ja, a descarregar al terç sud de Catalunya i s’estendran a gairebé tot el territori, amb especial intensitat a litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona i comarques de l’Ebre.

Pel que fa a l’estat de la mar, hi haurà maregassa (onades superiors als 2,5 m) a tot el litoral a partir de la mitjanit d’avui i fins dimecres al vespre, amb notable mar de fons de component est.

Davant d’aquesta previsió, caldrà extremar la prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar aquestes zones arbrades, incloses les d’àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades.

Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques i, si no es pot garantir la seva subjecció, és millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrere de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Als municipis, es demana que es faci el tancament preventiu de tots els guals i punts inundables. Cal retirar amb antelació els vehicles de rieres o punts subterranis inundables perquè poden dificultar el drenatge i agreujar les inundacions.

En termes generals, es recomana reduir al màxim la mobilitat i en tot cas, extremar la precaució en els desplaçaments. Cal evitar travessar rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensit