Aquest dimarts, conferència sobre la Intel·ligència artificial, organitzada per AEUVdM

Aquest dimarts, des de 6 de la tarda, a la Sala Maria Roser Carrau, conferència sobre la Intel·ligència Artificial (IA),  organitzada per Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar, a càrrec de Ramon López de Mántaras, professor d’investigació (emèrit) del CSIC.  

Aquest dimarts, l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar, a les 6 de la tarda, a la Sala Maria Roser Carrau obrirà un meló amb una nova conferència. Una xerrada en la qual ens preguntarem si és realment intel·ligent la Intel·ligència Artificial. Ens ajudarà a esbrinar-ho el professor Ramon López de Mántaras que, ja als anys 70, en parlava en diferents universitats. Un autèntic veterà, doncs.

López de Mántaras ens parlarà de l’estat actual de la Intel·ligència Artificial i els grans reptes a què ens hem d’enfrontar i, també, xerrarà sobre els dubtes ètics i socials que plantegen moltes de les aplicacions que es duen a terme

D’entrada especifica que el concepte intel·ligència pot portar a enganys ja que, inconscientment, ho associem a una qualitat humana. A una visió antropomòrfica. El conferenciant remarca que les màquines no són intel·ligents sinó que executen el software que els humans pensem i dissenyem. Un concepte, el de la Intel·ligència Artificial del qual ja se’n parlava, i  ell en va ser pioner, als anys 70 del segle passat. López De Mántaras que la novetat del perquè d’aquest boom actual de la Intel·ligència Artificial és la  capacitat de càlcul a partir d’una gran quantitat de dades que hi ha disponibles.

Com sempre, qualsevol avenç es pot mirar des de dues òptiques. La negativa i la positiva. El professor ens explica, per exemple, les aplicacions positives que la Intel·ligència Artificial pot donar en el camp de la sanitat o de la medicina. Algú ho ha d’haver programat abans, insisteix. Ho haurà fet una ment humana. La Intel·ligència Artificial ajuda a prendre decisions més informades i millors.

I és que el camp de l’ètica de la IA sempre és anguniós. Entrar en aspectes, a vegades, tenebrosos. O, potser, més propers a nosaltres com els treballs que poden fer els i les estudiants amb la IA de la mà del Xat GPT. López de Mántaras caça els alumnes que el volen enganyar. Diu que a ell no li colen i que en pocs minuts detecta si un treball ho ha fet un estudiant o no.En definitiva, si només es busca aprovar, és fer-se trampes al solitari, rebla.

Si la Intel·ligència Artificial avui ,a qui més a qui menys, ens crida l’atenció i ens costa de comprendre, vivim, i ens movem, en una societat tecnificada al màxim, com s’ho feia el professor López de Mántaras per explicar-ho als seus alumnes als anys 70? Doncs projectava per al seu alumnat “2001, una odissea a l’espai”.