Aquest dijous es presenta, a Barcelona, el facsímil del mapa de la província elaborat per Jaume Almera l’any 1891

Aquest dijous, es presenta a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya el facsímil del mapa geològic de Barcelona elaborat pel vilassarenc Jaume Almera i publicat l’any 1891. I és que el canonge nascut a Vilassar de Mar l’any 1845 és considerat el pare de la geologia a Catalunya. Un acte emotiu en el marc de l’Any Almera quan es compleixen 100 anys de la seva desaparició.

El mapa que es presenta, a escala 1:40.000 és el facsímil de l’original que va realitzar Almera a mitjans del segle XIX. Una feina exhaustiva i molt ben detallada i que, de fet, encara es pren com a referència. Una feina feta per un Jaume Almera amb molts pocs mitjans ja que recorria la província amb un pic, una pala i un ruc. Una treball que li va encarregar, en el seu moment, la Diputació de Barcelona a l’avui considerat pare de la geologia catalana.

Durant l’acte, que se celebrarà des de dos quarts de 12 a dos quarts d’una del migdia, el geòleg Jordi Jubany explicarà diferents apunts biogràfics del canonge Almera i el subdirector general de Geologia Regional i Geofísica, Antoni Roca i Adrover, pronunciarà una conferència sobre el villassarenc tenint com a punt de partida el coneixement geològic al servei de la societat.

El Dr. Jaume Almera i Comas (Vilassar de Mar 1845 – Barcelona 1919) fou un destacat geòleg i catedràtic d’Història Natural, membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, fundador i responsable del Museu de Geognòsia i Paleontologia del Seminari de Barcelona, autor dels cinc mapes geològics i topogràfics de la província de Barcelona i canonge de la catedral de Barcelona.