El compositor i sonoteratepeuta Jose Manuel Pagán, ara ficat a escriptor, presenta a la Biblioteca Ernest Lluch , divendres 8 de juliol a les 7 de la tarda a la Biblioteca Ernest Lluch, la seva primera novel·la “El peso del vacío”. En l’acte, Pagan interpretarà obres del vilassarenc Esteve Oroval, que serà al seu costat.
Pagán es mostra molt il·lusionat de cara a l’acte que farà a Vilassar de Mar. Presenta la seva primera novel·la, fruit del temps que va tenir durant els diferents confinaments provocats per la covid 19. Primer va ser un conte i, després, va guanyar pes per acabar sent “El peso del vacío”. Es tracta de parlar de música, des d’un altre punt de vista.
L’obra explica la història d’en Michel Lupin, un reputat concertista internacional. Pagan es posa a la seva pell, de fet l’obra passa a la seva Suïssa natal, per reflexionar com s’enfronten els compositors a auditoris plens de gent entesa i com aguanten la concentració. Pagán ha explicat que va néixer a Lausana i que és una ciutat que no coneixia massa ja que va anar a viure a Madrid quan tenia un any i després va anar-hi un parell de vegades per conèixer-la bé.
L’obra reflecteix els processos que hi ha dins d’una persona des que és estudiant fins a convertir-se en concertista de primera categoria i quines metamorfosis es produeixen dins de la persona en les diferents passes d’aquest procés. El mestre del personatge li diu que ser concertista és la pitjor professió del món, la més arriscada, ja que una errada en la concentració, un dia, fa que tot l’edifici s’ensorri.
En l’obra també hi ha amor, misteris ocults… En definitiva, diu Pagán, és una novel·la que parla de l’energia de la música, tema que coneix perfectament com a musicterapeuta que és.
Pagán està al capdavant de l’Orquestra de la Bona Sort, integrada per persones amb malalties mentals greus. Ha explicat que està treballant amb ells des de fa vint anys amb ells i ha subratllat que han anat a Berlín a tocar, que s’han fet dues pel·lícules documentals sobre aquesta orquestra, anomenats “Àngels a Berlín” i “Música, la medicina de l’ànima”. Ha afegit que la musicoteràpia ajuda a desenvolupar tots els aspectes de la persona. Així doncs, serà una presentació molt especial.
Esteve Oroval ha explicat que en José Manuel Pagan portarà un piano, un teclat i es combinaran comentaris de llibres i peces de piano. Pagán, que ha treballat sempre amb la música, és autor de la premiada banda sonora de la pel·lícula “Pa Negre”. Ha tocat, entre d’altres, amb l’Orquestra Plateria o amb el Gato Pérez, al marge de posar música per a directors de cinema com Bigas Luna o Vicente Aranda. Ha descobert, diu, la importància de les paraules.
Pagán ha explicat que com a músic pensava que la música era superior a les paraules , però s’ha donat compte de que estava equivocat, ja que les paraules tenen molta força també.
“El peso del vacío” és una novel·la per a les persones a les que els hi agrada la música i també per a les persones que no entenen de música, ja que tindran una visió de la música que és difícil de trobar ja que que hi ha pocs músics que hagin escrit una novel·la. Ha explicat que es fica en la pell dels personatges i que el final és inesperat. De fet, el cuquet de l’escriptura el té tan a dins que ja té guardada una segona novel·la, amb la seva play list personal.
A la Biblioteca Ernest Lluch aquest dissabte, podrem escoltar, també, Pagan interpretant les composicions del seu amic, i alumne, Esteve Oroval a qui va començar a ensenyar a tocar el piano ara fa 8 anys; quan en tenia 70.
Escolta l’entrevista realitzada a l’espai “Parlant de tot” a José Manuel Pagán i a Esteve Oroval en aquest enllaç