Anem fins a Mar del Plata per conèixer l’Àngel Palomo: un vilassarenc a l’estranger

Tenim un trosset de Vilassar de Mar a l’Argentina. El vilassarenc Àngel Palomo fa 57 anys que viu a Mar de Plata. La seva vida ha estat la mar. De mariner a capità. Ara, porta 17 anys jubilat i confessa que està preparant un viatge a casa nostra per aquest 2018 que li fa molta il·lusió. L’Àngel Palomo ens explica, a la nostra secció Vilassarencs a l’Estranger del “Parlant de tot“, com i perquè va deixar el nostre poble. De la mà de son pare. I és que l’any 1961 deien que a l’Argentina lligaven els gossos amb llonganisses. Va marxar amb la família quan ell tenia 13 anys. En vaixell. Ja tenien parents allà que els esperava amb els braços oberts

L’Àngel Palomo es considera un argentí més, però confessa que, si pogués, tornaria a Vilassar de Mardemà mateix“… Què troba a faltar més de Vilassar de mar l’Àngel Palomo? passejar pels carrers i la platja, fer un vermut a ca l’Espinaler o visitar la Creu i el Castell de Burriac.

A l’Argentina va estudiar per aparellador, però no va exercir mai. Es va tirar a la pesca. Primer com a mariner, després va ser contramestre i, finalment va estudiar per capità. “Tota una vida a la mar“, recorda. Viu en un país que s’ha fet seu, però considera que no han tractat com es mereixien els migrants que van contribuir a l’economia argentina com els qui més

L’Àngel segueix l’actualitat de Vilassar de Mar. Via FaceBook i altres xarxes socials. Ara bé, res millor que esmorzar prenent un mate i llegint la premsa en català. Per internet és clar. S’esforça en no perdre el nostre idioma, però quan parla espanyol manté l’accent argentí tan característic.. Està enganxat al procés polític que viu Catalunya. Li agafen ganes d’agafar un avió i venir a donar un cop de mà.

Sembla mentida, però l’article 155 afecta, també, la vida de l’Àngel Palomo de manera molt directa. Massa. Membre actiu del Casal Català de Mar del Plata pateix retallades de pressupost per mantenir-lo i si aquest any no reben la subvenció de la Generalitat, no podran seguir en actiu.

Bon cuiner, aprofita per convidar familiars i amics a degustar paelles, i barbacoes de carn, que ell mateix cuina pensant que un dia ho farà a la seva estimada Catalunya i al seu estimat Vilassar de Mar.

Podeu escoltar la secció sencera aquí.