Andreu Galceran, guanyador del Primer Premi a Millor Tortell de Reis de Catalunya

Centrats ara ja en la campanya de les mones i les colombes Pasqua, volem visitar, ara, l’obrador del forn de Cal Mosso de Vilassar de Dalt. A les regnes d’aquest establiment centenari, del qual ja se’n tenen noticies l’any 1838, hi ha els germans Anna i Andreu Galceran. Estan d’enhorabona. Amb la recepta tradicional, l’Andreu s’ha proclamat flamant guanyador del Primer Premi a Millor Tortell de Reis de Catalunya entre més de 60 aspirants. Un guardó que tenia també una vessant solidària, i que li ha permès triplicar les ventes de tortells aquesta campanya nadalenca que acabem de tancar.

Des de fa més de 180 anys, Cal Mosso elabora pa de qualitat fornejat en el seu forn de llenya que els dos germans qualifiquen com a la joia de la corona de l’obrador. La brioxeria de qualitat és un dels trets característics d’aquest forn de Vilassar de Dalt. A les seves vitrines ja hi tenen el prestigiós guardó de Millor Tortell de Reis de 2020 gràcies al premi organitzat per primera vegada per l’Obra Social Ernest Verdaguer de la plataforma Panàtics, que ha comptat amb el suport de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers.

L’Andreu Galceran explica que es va sentir molt sorprès i content  en saber-se guanyador d’aquest important premi. Estava fent la migdiada, s’aixeca a les quatre del matí per treballar, i el va despertar amb la bona notícia la seva germana. Malgrat que des de Cal Mosso es van presentar al concurs en ple mes de desembre, moment de molta feina a les fleques, sabien que tenien un bon brioix

Amb una recepta tradicional, com explica l’Andreu Galceran, que ha esdevingut vencedora. Sempre amb algun secret. Fa servir ingredients naturals, i  utilitza mantega de primera qualitat, vanilla. Repòs en bloc de la massa mare d’un dia per a l’altra en fred.  

És a dir, bon repòs i bona matèria prima. I després, aromes de festa,

L’Andreu Galceran confessa que el primer que va pensar és que li venia molta feina al damunt. I, és clar, en saber-se la notícia, les vendes de tortells a Cal Mossos de Vilassar de Dalt es van triplicar ja que van rebre molts encàrrecs.

L’Andreu Galceran també celebra que el premi tingués una vessant solidaria ja que els més de 60 participants van portar, a banda del tortell de concurs, altres rèpliques per a les persones més necessitades que es van lliurar a través de diferents fundacions.

Aquest forn de Vilassar de Dalt, ell i la seva germana són la sisena generació, porta el nom de Cal Mosso. No saben del cert d’on ve aquest nom. L’Andreu Galceran explica que el seu besavi repartia pa al nostre municipi veí amb un cavall i un carro.

Ara, amb el Tortell de Reis ja paït, des de Cal Mosso treballen i preparen ja la campanya de Pasqua. Vol redescobrir les colombes, creu que la Mona està entrant en un cert desús i potenciar la mona típica de casa nostra, la que porta ous de gallina com a decoració

El segon millor Tortell de Reis de Catalunya va ser per a Carles García, del Forn La Cantonada de Barcelona i el tercer premi se’l va endur Juli Enric Solanes del Forn de Pa i Pastisseria La Tarragonense, de Tarragona.