Prorrogat el termini legal de devolució de productes a les botigues que ofereixen aquesta possibilitat

La secció “Parlem de consum” del magazine matinal “Parlant de tot”, que condueix Jaume Cabot, ha centrat la seva atenció aquest mes en la devolució de productes després de les diades de Nadal i Reis.

Cada any es produeix la situació que algunes persones opten per retornar els productes que els han regalat per aquestes festes per diverses raons, ja sigui per exemple perquè ja els tenien o perquè no els hi agraden.

La situació aquest any és una mica complexa degut al confinament municipal per la covid 19.

Oriol Contreras, responsable de L’OMIC de Vilassar de Mar, ha recordat que els comerços de a peu, les botigues de carrer no estan obligats per llei  a acceptar la devolució del producte, si es que està en bones condicions o no està espatllat, o a retornar els diners, només ho fan si  indiquen expressament al mateix establiment, en un rètol, que ofereixen la possibilitat de desistir, és a dir, de retornar el producte i/o retornar els diners o  fer un val de compra.

Òbviament si el producte està espatllat, atès que hi ha dos anys de garantia, sí que hi ha l’obligatorietat ,per a les botigues,  d’ acceptar que se’ls torni el producte. Els primers sis mesos s’enten que si el producte no funciona és perquè ha sortit defectuòs de fàbrica, i a partir de sis mesos fins als dos anys hi ha la posibilitat que demanin al consumidor que hagi de demostrar que no ha fet un mal ús del producte.

Contreras ha explicat que el fet que hi hagi confinament municipal fa que s’allarguin els terminis previstos per la llei de devolució i reclamació.  Si ens trobem en la situació que necessitem retornar un producte comprat per nadal o Reis, però no podem fer-ho perquè  l’establiment està en un altre municipi o està tancat els dissabtes degut a les mesures de confinament, cal contactar inmediatament per telèfon o email amb l’establiment perquè ens diguin com es pot fer la devolució o fins a quin dia han allargat el termini de devolució.

Si no s’arriba a cap acord, el comprador, una vegada passi el confinament, té el dret a personar-se a l’establiment en el termini màxim de 14 dies a comptar des de la fi del confinament, i omplir a l’establiment el full de reclamacions, i l’establiment té l’obligació de contestar en el termini de 60 dies com a màxim.

Si el comprador no obté resposta, aleshores és quan es recomana que l’usuari vagi a l’OMIC, l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, per  tramitar una queixa.

En les cas de compres per Internet, sempre hi ha el termini de 14 dies per tornar el producte.

Contreras ha explicat que els grans centres comercials, en el cas de desestiment del producte, sí que acostumen a retornar els diners perquè tenen prou capacitat econòmica com per poder-ho fer. En canvi, si es tracta de botigues o comerços, si ofereixen la posibilitat de desestiment, generalment opten per canviar-ho per un altre producte o fer un val de compra.

Per contactar amb l’OMIC cal trucar al 93 754 05 00. L’horari d’atenció al públic és el dilluns i dimecres a la tarda i dijous al matí. Amb motiu de les mesures de confinament, combina per setmanes atenció presencial i atenció telemàtica.

Escolta l’àudio de la secció´”Parlem de consum” en aquest enllaç