Al setembre, l’atur puja al conjunt del Maresme i baixa a Vilassar de Mar

oficina_treballLa xifra de persones aturades al Maresme s’ha incrementat en 513. Segons l’anàlisi fet per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, un 45% de les noves inscripcions als serveis d’ocupació són de joves d’entre 16 i 24 anys. Percentualment, l’augment ha estat de l’1,83%, un increment inferior al 2,66% registrat en el mateix període de l’any passat. El total de maresmencs i maresmenques que cerquen feina és de 28.609. Pel que fa a la nostra població, la tendència és la contrària, és positiva. Al setembre hi havia registrades a Vilassar de Mar a l’atur 907 persones, 29 menys que a l’agost. La taxa d’atur a la nostra població és del 9’82 %, un 3’10 % menys que a l’agost.

Setembre és un mes que històricament ens deixa un increment de l’atur. Tot i això, les xifres d’aquest any han sigut menors que les registrades en períodes anteriors i la comparativa interanual és positiva tota vegada que ha baixat en 4.150 el nombre total de maresmencs i maresmenques registrats com a demandants d’ocupació.

El volum més important de persones aturades es concentra en el col•lectiu més gran (de 55 a 64 anys) seguit del de 45 a 54 anys. Entre tots dos sumen el 57,6% del total de persones sense feina a la comarca. Tot i això, el col•lectiu on ha incidit més l’increment mensual de la desocupació ha estat entre el més joves. Del total de 513 noves inscripcions, 233 (el 45,4%). L’anàlisi per sectors econòmics evidencia que la construcció és l’únic que ha registrat una davallada de l’atur. La resta ha comptabilitzat increments que, percentualment, oscil•len entre el 5,86% de SOA (sense ocupació anterior) i el 0,82% de la indústria.
Les dades municipals indiquen que l’increment de la desocupació s’ha concentrat en 17 de les 30 poblacions del Maresme. Òrrius i Sant Cebrià de Vallalta no han registrat cap modificació respecte al mes anterior i les xifres han disminuit a Alella, Arenys de Munt, Cabrera de Mar, Dosrius, El Masnou, Montgat, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tiana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar. La comparativa interanual només reflecteix increment de l’atur a Òrrius.
Pel que fa a taxa d’atur, la comarcal se situa en el 14,33% i manté substancials diferències entre municipis. Els que es troben sota el 10% són Alella, Cabrera de Mar, Cabrils, Teià, Tiana i Vilassar de Mar. En canvi, superen la mitjana maresmenca Mataró, Palafolls, Pineda de Mar, Premià de Mar, Sant Cebrià i Sant Iscle de Vallalta, Santa Susanna iTordera.