Al Maresme no s’ha cremat ni una hectàrea aquest estiu

Espectacular xifra: Ni una hectàrea cremada aquest estiu al Maresme. El cap de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos d’Esquadra de Premià de Mar, l’agent Joan, i el cap dels agents Rurals del Maresme, Juan Luis Jara, han passat per Vilassar Ràdio per fer balanç d’un estiu exitós en el qual la sinistralitat forestal ha estat mínima. Atribueixen el descens d’incendis a una millor conscienciació de la població, a l’estiu humit i plujós que hem tingut i a la bona tasca que es fa de la neteja dels boscos.

Des de Mossos d’Esquadra i des del cos d’agents rurals es feliciten per un estiu exitós i ja en van dos de consecutius. En negre sobre blanc, veiem que a la comarca del Maresme, aquest estiu, s’han declarat només 8 petits incendis forestals que no han arribat a cremar ni una hectàrea. Per entendre’ns no és ni un camp de futbol de mides normals Tant l’agent Joan com en Juan Luis destaquen que el temps ha ajudat. Malgrat les altes temperatures registrades a la nostra comarca, molta humitat relativa a l’ambient i força pluja. De fet, al marge del factor temps, Mossos i Agents rurals celebren la bona feina que fan ajuntaments i alguns particulars a l’hora de mantenir el bosc net. Subratllen, per exemple, que aquesta prevenció va ser cabdal perquè el foc de Cabrils d’aquest estiu no anés a més.

Al Maresme, com puntualitzen els dos agents es dóna una particularitat: els grans focs a la nostra comarca, quan es produeixen, venen de fora. En aquest sentit, i des de les institucions, s’engega la campanya Si arriba el foc estàs preparat? Es tracta de establir perímetres de 25 metres per netejar boscos, masies i urbanitzacions. I és que quan es declara un foc, tot són presses. La gran majoria, també els de la nostra comarca, s’originen per incidents a les infraestructures o en la seva manipulació.

Però sabem com funcionen els diferents operatius quan es declara un incendi? El primer de tot, establir un Centre de Comandament Avançat. A partir d’aquí, s’estableixen diferents grups d’atac. Hi ha el d’Intervenció, format pels bombers bàsicament, el d’Ordre, amb Mossos, Policies Locals i Agents Rurals, el Sanitari (SEM) i el Grup Logístic amb Protecció Civil. Com expliquen l’agent Joan i l’agent rural Juan Luis les seves tasques són principalment les d’evacuació, confinament, control d’accessos a la zona i vigilància. El més important, recalquen tots dos, és protegir la vida de les persones. Sempre i per davant de tot.

Pots escoltar l’entrevista sencera aquí.