Agustí Martin fa un balanç positiu de la reunió per salvar l’edifici de Palomares, amb el Ministeri
“Estem al darrer minut de la pròrroga, centrem una pilota des del mig del camp i el nostre porter és a punt de rematar”. Aquest és el resum que ens ha fet, avui al “Parlant de Tot”, el degà de la Facultat de Nàutica i capità de la Marina Mercant, Agustí Martin després d’assistir, ahir dimecres, a una reunió amb les màximes responsables de Costes del Ministeri para la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per tal de salvar l’edifici dels Banys Palomares. Pots escoltar l’entrevista en aquest enllaç:
La delegació vilassarenca era encapçalada per l’alcalde Damià del Clot i estava integrada per quatre persones representatives del món associatiu i cultural de Vilassar de Mar. A més d’Agustí Martin, també en formaven part Josep Sánchez Llibre, Carlos Sánchez i Manel Silva.
El resum de la reunió? S’ha de seguir treballant, a contrarellotge, per arrodonir el projecte de salvament de l’edifici dels Banys Palomares .Pel que fa al restaurant, no hi ha res a fer. Les persones que l’han explotat es jubilen el proper 14 de maig i s’acaba, per sempre, l’activitat econòmica. Una altra cosa, és l’edifici: tres eixos per a la seva salvació: memòria històrica, esport i cultura arran de mar.
Van rebre a la delegació vilassarenca, a la seu del Ministeri, la directora general de Costes Ana María Oñoro i la subdirectora general de costes. Martí ha explicat que es tractava de persones molt i molt preparades, que havien passat al llarg de la seva vida, per tots els departaments del Ministeri i que coneixien molt bé les característiques del litoral de Vilassar de Mar.
El projecte que se’ls va presentar els va agradar, i molt, al Ministeri. El projecte de salvar l’edifici, que no el restaurant. És a dir, un gran triangle amb tres vèrtexs: memòria històrica, esport i cultura.
Ara, després de la reunió d’ahir, el primer pas és aconseguir que a la plenària de l’Ajuntament d’aquest mes de març s’aprovi el BCIL, la declaració de Bé Cultural Interès Local. Una petita tireta a la ferida. Més important seria obtenir el BCIN, Bé Cultural d’Interès Nacional, que atorga la Generalitat El que es tractava, però,i segons Agustí Martín, era de demostrar a Madrid l’excepcionalitat de l’edifici del Palomares. Martin ha recordat que gran part de l’edifici no està a la platja, sinó al camí de darrere de la platja
Ara, la rèplica, des del Ministeri de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic era, sempre, la mateixa: que l’edifici per fer aquesta activitat podria estar a l’interior del poble o on fos. Martin ha recordat que el “no del Ministeri encara no el tenim” i que es pot guanyar aquesta batalla. Ara bé, tot i les dificultats, tot i els revolts que venen, la delegació de Vilassar de Mar va marxar de Madrid conscients que el projecte els va agradar molt. Martin ha manifestat que l’alcalde els va explicar que l’edifici de Palomares és el lloc ideal per a tirar cap endavant aquest projecte.
Molta feina per endavant. En els propers dies assolir el BCIL. I des del Ministeri van recomanar que es fes una reunió on estiguessin presents representants del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, una representació de la Demarcació de Costes a Catalunya i del Departament de Territori de la Generalitat.
El govern de Vilassar de Mar ha realitzat, en un comunicat de premsa al web de l’Ajuntament, una valoració, “d’entrada positiva” de la reunió a Madrid. El govern subratlla que “des del Ministeri s’ha rebut bé la proposta de fer un pla d’usos, però caldrà superar l’escull de la resolució judicial que dicta l’aturada de l’activitat del Palomares i el posterior enderrocament”. Des del govern expliquen que el Ministeri s’ha compromès a elaborar un nou informe amb la nova proposta d’usos però sense garantir-ne el resultat final.
Els propers dies, les properes setmanes seran claus. Des de Vilassar Ràdio seguirem atentament l’evolució del cas del Palomares. El cert és que el proper 14 de maig la família Nin Palomares haurà de lliurar les claus a l’Estat.