Agustí Martín, degà de la Facultat de Nàutica de la Universitat de Barcelona i membre de Bricbarca-Centre d’Estudis Nàutics de Vilassar de Mar, ha estat entrevistat aquest dijous 23 d’abril al programa especial de Sant Jordi de Vilassar Ràdio, on ha parlat, entre altres qüestions, sobre un tema força oblidat en el temps d’alarma que vivim pel coronavirus, i és, com s’articula i es viu el confinament en un vaixell.
Martín ha subratllat que s’ha de distingir entre vaixells de pesca, vaixells de marina mercant (vaixells de passatge i de càrrega) i embarcacions de lleure.
En aquest temps d’alarma, a la mar no hi pot haver embarcacions de lleure. Sí que n’hi ha de pesca , però no gaires, ja que una part del sector de vaixells de pesca, en concret la que serveix peix a restaurants i hotels, han aturat aquestes últimes setmanes la seva activitat ja que els restaurants i hotels estan tancats pel confinament.
Pel que fa als vaixells de passatge, és a dir, els creuers, han fet en la seva gran majoria una aturada de 30 dies. De 277 grans creuers que hi ha al món, actualment només el 14% està navegant, i ho estan fent amb persones a bord amb coronavirus. Per aquest motiu, no poden atracar a port, sino que quan arriben a alguna ciutat, com a màxim desembarca algun malalt greu o es carreguen aliments que siguin necessaris.
En canvi, en el cas de vaixells de càrrega, on hi ha camions, tràilers…i els que transporten gas o petroli, sense passatge, estan circulant amb relativa normalitat, ja que el seu servei és imprescindible perquè els diversos països puguin aplicar el confinament de la població.
No està circulant per la mar, durant l’estat d’alarma,navegació esportiva.
Agustí Martín ha explicat que la IMO, la Organització Marítima Internacional, que depèn de la ONU,ha decretat una normativa per als vaixells que tinguin entre els seus passatges persones amb coronavirus. Aquesta normativa és molt semblant a la que s’aplica al nostre país. Dins del vaixell s’han de mantenir les distàncies, cosa que és molt complicada ( dos metres entre persona i persona), ús de mascaretes de seguretat i de guant i s’han de seguir mesures com rentar-se molt les mans i d’altres.
Martín ha manifestat que degut a que l’espai físic dins d’un vaixell és limitat, és més fácil el contagi del coronavirus.
Pel que fa a vaixells amb passatge que estan fondejats al port de Barcelona, n’hi ha dos que tenen persones amb coronavirus als quals se’ls ha pogut donar servei des de terra. Aquests dos vaixells tenen metge a bord i se’ls ha fet arribar medicació per a les persones afectades pel COVID-19, que no poden desembarcar, fins que tenen l’alta mèdica del metge del vaixell.
En el cas dels vaixells de càrrega, és el capità el qui fa les funcions de metge d’acord amb les indicacions que rep del Centre Radiomèdic de Madrid.
Pel que fa als alumnes de la Facultat de Nàutica que estan de pràctiques navegant en vaixell, fora d’Espanya, Martín ha destacat que estan en contacte constant amb tots ells, que es troben bé de salut i que els alumnes estan seguint totes les instruccions decretades per les autoritats per a evitar el contagi del coronavirus.