Aquest dimecres, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Aquest dimecres 25 de novembre és el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones i, tot i les restriccions a causa de la pandèmia de la covid-19, Vilassar de Mar no vol deixar de commemorar-ho, amb diverses activitats reivindicatives. La crisi del coronavirus, precisament, ha tingut i segueix tenint un clar impacte sobre les dones que pateixen violència masclista, les quals han vist agreujada la seva situació.

Activitats al nostre municipi:

Des de les 10h del matí, programa especial, al magazine Parlant de tot de Vilassar Ràdio. Es dedica un espai d’informació i reflexió sobre la violència masclista amb entrevistes a diferents professionals del municipi que treballen per a combatre aquesta xacra i taula rodona.
 
De 18h a 20 h Taller d’autodefensa feminista online
. L’objectiu és ensenyar a identificar totes les expressions de violència masclista i a dissenyar estratègies d’empoderament feminista. Taller no mixt. Activitat gratuïta. Dones a partir de 14 anys. Cal inscripció prèvia a l’app VdM (Android i Apple iOS).

Instal·lació d’una placa contra els atacs masclistes al mural pintat per Marta Bellvehí. La restauració del mural està prevista per a l’abril de 2021.
 
Des del 24 fins al 27 de novembre
Exposició de l’obra Zapatos Rojos, d’Elina Chauvet
. Instal·lació col·lectiva d’Art Públic i Art Relacional, crida a la consciència davant la violència envers les dones del món. Plaça de l’Ajuntament. Organitzada per l’Assemblea Feminista VdM.

L’agreujament de la situación de les dones que pateixen violencia mascilista s’explica, entre d’altres, pels següents efectes de la crisi sanitària i del confinament:

–        l’aïllament ha estat més extrem degut a la falta de xarxa de suport, tant familiar com social.

–        La convivència ha estat permanent i forçosa.

–        Les dones han estat les més afectades per la crisi econòmica.

–        La dificultat per a poder comunicar la informació i accedir a assessoraments i ajudes ha augmentat.

Això, tot i que, durant aquests mesos de pandèmia, els Serveis Socials de l’Ajuntament i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) han mantingut el servei a les dones per tal d’acompanyar-les i donar resposta a les seves necessitats.

Així, en el que portem d’any, els Serveis Socials de l’Ajuntament han atès a 56 donesque han patit violència masclista. Els nombre és inferior al d’altres anys (al 2019, per aquestes dates, s’havia atès a 75 dones), però les professionals del servei asseguren que no reflecteix la realitat. Entre les causes que expliquen aquesta manca de correspondència, les especialistes destaquen les següents:

–        la impossibilitat de realitzar atenció grupal de rehabilitació per motius sanitaris.  

–        L’augment del percentatge de casos nous respecte a d’altres anys: 27 enguany, 21 dels quals van entrar al servei després del mes de març.

–        Vuit dones que ja havien estat donades d’alta del servei han tornat a patir violència masclista durant aquest 2020.

–        La priorització de totes les situacions d’emergència.

–        L’augment de teleassistències per violència masclista actives (8).

–        Els casos en procés de recuperació en seguiment des d’anys anteriors són 21.

(Fotografia: imatge d’arxiu, de la taula todona sobre el 25 N, celebrada el 25.11.2016)