Activitats del Dia de la Dona

Divendres 8 de març es commemora el Dia de la Dona i un any més entitats i ajuntament s’han unit per celebrar-lo, tot organitzant un programa d’activitats, que es va iniciar el passat divendres 1 de març i que finalitzarà el dijous 21 de març , que engloba des de les activitats més reivindicatives en forma de manifestacions a d’altres més lúdiques com un concurs d’Instagram.

La primera activitat que es va celebrar va tenir lloc el primer de març a la Sala Maria Roser Carrau i va ser la presentació del llibre “Femení singular” de Victoria Palma i l’actuació d’Elisabet Raspall, organitzat per Àula de Música i Llibreria Index.

El passat dilluns 4 de març a la Biblioteca Ernest Lluch tenia lloc la xerrada de l’Espai Família “M’estimes? Relacions de parella saludables”, a càrrec d’Elena Crespi, psicòloga, sexòloga i terapeuta de parella, organitzada per l’Ajuntament.

Al Museu Monjo poden veure la mostra “Genealogies. Espais de resguard”, on a través dels espais interiors es reconeixen les dones que habitaven tradicionalment els espais associats a la cura. Aquesta mostra està realitzada per l’alumnat i el professorat de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. La mostra inclou activitats complementàries que passem a detallar: aquest dimecres 6 de març de 5 a 7 del vespre, classe oberta, dirigida als estudiants de l’assignatura “Nous Recobriments i continents en Art”, del grau de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Es realitzarà l’explicació sobre el perquè de les instal·lacions i recorreguts en l’exposició a càrrec del professorat Clara Daroca, Eulàlia Grau i Joan Miquel Porquer, i hi haurà el taller-conferència tèxtil “Unsercherheir y Sociedad: el tejido” a càrrec de Sara Marín. Pel que fa a dissabte 9 de març, hi ha programades diverses activitats. A les 11 del matí, acció artistica anomenada “I ara què?”, a càrrec dels artistes Maria Bernat Caro i Mónica Guillén González. Es tracta d’una acció per provocar la interacció amb el públic que reflexiona sobre l’herència cultural dels “rols” franquistes en el paper social i familiar de les dones, contraposant-los als que actualment es mantenen en les xarxes socials. Es farà, en concret, al carrer justament en front del mateix museu.I seguim parlant d’activitats, al Monjo, de dissabte 9 de març: a partir de les 12 del migdia, es farà: l’obra de co-creació “Pedra Seca”, a càrrec de Joan Miquel Porquer, Laia Moreto, Eulàlia Grau Costa i Juancho Pacheco; l’acció artística ” Hagibat Sabar” a càrrec de Rafael Romero Pineda; la presentació del llibre “ #ffeminism”; i una acció-taller en clau anomenada “Joc de rol”, a càrrec de Ferran Regio Calderó i Alexis Sans.

Aquest dijous 7 de març a les 7 de la tarda Viladona organitza a la Sala Maria Roser Carrau el documental “Hotel explotación. Las Kellys”, amb la presència de la directora, Georgina Cisquella i treballadores del col·lectiu. Aquest documental vol posar sobre la taula la situació laboral i personal, la precarietat en la qual viuen i les condicions amb les quals treballen les cambreres de pis. Hi haurà col·loqui posterior.

Divendres 8 de març, Dia de la Dona, l’Assemblea Feminista de Vilassar de Mar organitza una concentració a la plaça Carles Tries a la que seguirà un taller de pancartes i les 12 del migdia una manifestació que arribarà a la 1 a la plaça de l’Ajuntament. Aquestes dues activitats són no mixtes. Després de la lectura del manifest del Dia de la Dona que es realitzarà a la plaça de l’Ajuntament a aquella hora, li seguirà un dinar. Cada participant haurà de portar el dinar i l’organització posarà el cafè. Més tard, a les 5 de la tarda, quedada a l’estació de tren de Renfe de la nostra localitat per anar a anar a la manifestació unitària que es farà a Barcelona.

Diumenge 10 de març es realitzarà la Cursa del Dia de la Dona, organitzada per l’Ajuntament, amb el lema “Avancem per la igualtat”. La inscripció s’ha tancat i s’han apuntat 500 persones. La convocatòria serà al punt de sortida, a la plaça de l’Ajuntament, per fer l’entrega de dorsal i samarreta. La sortida per les persones que la facin caminant serà a les 9.45 del matí, i per a les que vulguin correr a les 10 del matí. En no ser una cursa de caire competitiu es circularà agrupat. En arribar, hi haurà botifarrada gratuïta per a totes les persones participants.

Dimecres 13 de març, a les 6 de la tarda, Viladona organitza a la Biblioteca la projecció de la pel·lícula “El orden divino”, de la directora Petra Biondina.

Dijous 14 de març a 2/4 de 6 de la tarda, a la Biblioteca Ernest Lluch, es durà a terme “L’hora del conte, Les nenes al poder”, a càrrec de Laia Ventura. Està adreçada a famílies amb infants a partir de 4 anys i està organitzat per l’Ajuntament.

Dissabte 16 de març Viladona organitza el seu tradicional sopar i ball amb música en viu a partir de les 9 del vespre a l’Escola del Mar. El preu del tiquet és de 20 € per a les sòcies i 23 € per a les no sòcies. Cal reservar plaça trucant a Montse Centellas, tel. 678 461 999. De moment s’han apuntat una vuitantena de persones i només queden una desena de places lliures, aproximadament.

Diumenge 17 de març la Plataforma Cinema Vilassar de Mar projectarà a la Sala Maria Roser Carrau la pel·lícula “Carmen y Lola”, d’Arantxa Etxebarria. Hi haurà posterior debat.
Dijous 21 de març La Tropa Teatre durà a terme a la Biblioteca a 2/4 de 8 del vespre el recital de poesia “Tres voltes rebel”, poemes de Maria Mercè Marçal, dirigits per Marta Abril i Pilar Martínez.

Cal destacar que durant aquest mes de març es porten a terme tallers de coeducació a l’alumnat de sisè dels centres de primària del municipi, organitzats per l’Ajuntament de Vilassar de Mar

Finalment cal recordar que és obert el termini per participar al Concurs d’Instagram organitzat per l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Es convida a tothom a penjar les seves fotos amb el hashtag #donesVdM i participar en visibilitzar les dones del municipi. El premi consisteix en un retrat de la foto guanyadora.

Des d’Assemblea Feminista han fet una crida a la participació, aquest divendres 8 de març, a la vaga feminista que hi ha convocada a tot l’Estat amb motiu del Dia de la Dona. Hi haurà vaga de cures, estudiantil, laboral i de consum.

(Imatge: concentració davant de la plaça de l’Ajuntament el Dia de la Dona del passat 2018)