Activitats amb motiu del Dia de l’Orgull LGBTI

Les banderes multicolors als fanals de Vilassar de Mar porten dies visibilitzant el Dia de l’orgull LGBTI, que se celebra aquest dimecres 28 de juny .L’Ajuntament del nostre poble ha programat diferents activitats al municipi. La primera, aquesta tarda, des de  dos quarts de 6 de la tarda a la Biblioteca Municipal Ernest Lluch, amb una hora del conte per a la diversitat afectiva que porta per títol Estimem-nos!, a càrrec de Gina Clotet, narradora professional. La segona, diumenge 2 de juliol a  dos quarts de 7 del vespre, a la Sala Maria Roser Carrau, amb la projecció de la pel·lícula “Close”.

N’hem parlat, amb Ariadna Bassó, tècnica del Servei d’Atenció Integral que trobaràs a l’Espai Galbany, ubicat al carrer de Sant Roc, número 6. El seu telèfon és el 937540339. Des de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament s’han editat uns adhesius que amb el lema “LGBTI Orgull vilassarenc” , que es poden trobar en diferents comerços, farmàcies, el CAP Doctor Guillermo Masriera i diferents equipaments municipals.

Aquesta nit, la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà amb els colors de l’arc de Sant Martí per visibilitzar el missatge d’un poble lliure de violències i discriminacions per raó de sexe, orientació sexual i identitat de gènere.Si has patit, estàs patint o consideres que tens risc de patir alguna agressió per raó d’orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere, us podeu adreçar al Servei d’Atenció Integral (SAI) de Vilassar de Mar, que es troba a l’Espai Galbany.

Ariadna Bassó celebra que Catalunya hagi estat, sempre, pionera, en aquest sentit. Ara bé, avisa que s’ha de seguir treballant.

Ha destacat que el col·lectiu el que reivindica és, en el fons, Drets Fonamentals com el d‘expressió o d’identitat, en ple segle XXI. Ha manifestat que les persones transsexuals és el col·lectiu més estigmatitzat, estereotiopat i invisibilitzat del col·lectiu LGBTI i ha recordat que encara hi ha molts prejudicis i que es continuen produint en la nostra societat agressions i situacions de discriminació cap a aquestes persones.

El Servei d’Atenció Integral es va estrenar el passat abril. L’objectiu, ha dit Bassó,  és ser un espai d’acompanyament on es dona informació a persones del col·lectiu LGBTI sobre els recursos de què disposa l’Ajuntament, i ser un espai on aquestes persones puguin posar en coneixement situacions de discriminació que hagin patit o de les que tinguin coneixement. Es fa, en aquests espais, feina d’escolta, d’acompanyament i, fins i tot, si cal es pot fer alguna derivació psicològica.

Ajuda sovint al col·lectiu, ha apuntat Bassó, el fet que diverses personalitats de l’esport, de la música o de la política hagi fet un pas endavant, ja que aquestes personalitats es converteixen en referents. En el fons, insisteix Bassó, és treballar en la sensibilització i la prevenció.

Ha animat a tothom a què, en cas que es  presenciï qualsevol agressió, sigui verbal o física a persones d’aquest col·lectiu, es denunciï i es posi en coneixement del SAI, Mossos d’Esquadra, Policia Local…El telèfon de la policia Local de Vilassar de Mar és el 93 7540 10 20.

Finalment, apuntar que l’Ajuntament de Vilassar de Mar s’ha adherit a la Declaració institucional del Dia Internacional de l’Orgull o per a l’Alliberament LGBTI. En la declaració es recorda que “encara avui l’orientació sexual i la identitat de gènere condicionen la vida de les persones en una societat binària i heteronormativa, que sovint exclou la diversitat sexual i de gènere, i vulnera els drets de les persones LGBTI+” . “Per això”, continua la declaració institucional, “el 28 de juny reivindiquem el dret de les persones a ser com vulguin ser i a poder viure la seva identitat amb plenitud en totes les etapes de la vida, sense haver de patir desigualtats, discriminacions o violències”